Hirdetés

Egyre olcsóbb az üzemanyag, és emiatt a felhasználás is megnőtt – inkább a prémium,mint a normál kategóriában. Szakértők az energiaárak esése nyomán a benzin és a gázolaj árának további mérséklődését várják. A GKI szerint december 17-én a benzin ára 4-5, a gázolajé 8-10 forinttal csökkenhet.

Üzemanyag-piaci élénkülést hozott Magyarországon a benzin és a dízel árának folyamatos esése. A Mol legutóbb pénteken mérsékelte 4 forinttal 350-351 forintra a benzin, és 3 forinttal 373-374 forintra a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A benzinárcsúcs 2012. április elején volt 451 forinttal, a gázolaj árcsúcs pedig 2012. januárjában, 449 forinttal. A benzin négy éve, 2010 elején volt ennyire olcsó, a gázolaj pedig 2011 szeptemberében került utoljára ennyibe.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint az év első tizenegy hónapjában a benzineladások három, a gázolajeladások nyolc százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Wilde György, a szövetség főtitkára a két termék keresletének különbségét azzal magyarázta, hogy a többségében benzint használó személyautósok kivárnak. Már hosszabb ideje lefelé megy az ár, miért vennék meg ma drágábban azt, amihez holnap még olcsóbban hozzájutnak? Többet mond majd a két teljes utolsó negyedév értékesítésének összehasonlítása: az áresés októberben kezdődött el igazán. Meglepő, hogy a prémium benzin forgalma 18, a gázolajé pedig 24 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakával összevetve.

Az áresés oka egyértelműen az olaj világpiaci árának mésréklődése, csakhogy ahogyan olcsóbbodik az olaj, úgy válnak gazdaságtalanná a legdrágábban megművelt olajmezők. Kérdés, hol alakul ki az az egyensúly. Bizonyos árszint alá már nem mehet a piac, hiszen a visszaszoruló termelés felfelé löki majd a jegyzéseket. „Szerintem már most is túl alacsony az olaj ára, és nem valós piaci tényezők, hanem áresésre játszó, tőzsdei folyamatok állnak mögötte” – mondta a Világgazdaságnak (itt részletek) a GKI Energiakutató igazgatója. Barta Judit emlékeztetett, hogy jelenleg is sok hordónkéni 50 dolláros, vagy alacsonyabb nyitott kötés van a piacon.

Heti üzemanyagárak: még nem látszik a vége

A Reuters adatközlése alapján a december 8 – 12 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 6,2%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 7,1% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban egy hajszálnyit erősödött. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint az eheti nagy árcsökkentést is figyelembe véve december 17-én, szerdán a benzin ára kb. 4-5 forinttal, a gázolajé 8-10 forinttal csökkenhet.  A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet.
A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat >>>

Az autósok megmenthetik a költségvetést 

A kormány nem aggódik a 350 forint felé menetelő üzemanyagárak miatt. Az állam adóbevétele csak abban az esetben csökkenne, ha a fogyasztás leragadna a mai szinten. Ennek azonban csekély a valószínűsége. A közhiedelemmel szemben az olcsóbb olaj miatt nem kell majd automatikusan módosítani a költségvetést, sőt az is könnyen előfordulhat, hogy a benzinkutaknál tapasztalt áresés még jól is jöhet a kormánynak – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a Népszabadság kérdéseire adott válaszából.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás