Hirdetés

A költőpárok csaknem azonos száma ellenére az idén fele annyi fehér gólya nőtt fel Komárom-Esztergom megyében mint 2000-ben – tájékoztatta Argai Sándor, a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportjának témafelelőse az MTI munkatársát.
A szakember elmondta: 1994 óta évente végeznek az egész megyére kiterjedő állományfelmérést, s önkéntes segítőikkel nyomon követik a gólyák tavaszi érkezését, a párok kialakulását, a fészekalja sorsát, a kirepülést és a madarak távozásukat.
– A most elkészült összegzés szerint – magyarázta Argai Sándor – tavaly az eddigi rekordnak számító 38 helyett az idén 34 költőpár volt a megyében, a repített fiókák száma viszont 102-ről 53-ra csökkent. A szakember szerint ennek két oka lehetett: a madarak nagy valószínűséggel táplálékszegény helyen töltötték a telet, s így legyengülve érkeztek hazánkba, másrészt a megyében is a korábbiaknál kevesebb élelmet találhattak, mivel fokozatosan csökken a vizes, mocsaras területek száma, illetve azok nagysága.
– A fehér gólyák tápláléka – tette hozzá – elsősorban vízi rovarokból, hüllőkből, kétéltűekből és kisemlősökből áll.
A fészkekben kikelt kisgólyák száma: egy fészekben négy fióka, nyolcban 3 fióka, tizenegyben 2 fióka kelt ki, 11-ben viszont egyáltalán nem volt utód.
A madarászok a fészekrakásban is próbálnak segíteni a madaraknak: az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt.-vel együttműködve 20 újabb fészektartó kosarat helyeztek fel villanyoszlopokra, amelyek 50-70 centiméterrel az elektromos vezetékek fölé emelik a fészket.
– Ezzel – fejtegette a szakember – elkerülhető, hogy a szárnyaikat próbálgató fiókák áramütés áldozataivá váljanak, valamint az is, hogy a fészkek csapadékosabb időszakokban zárlatot, áramszolgáltatási zavart okozzanak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás