A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ipari korszak kezdete óta mindössze 3. alkalommal csökkent tavaly a világ műanyagtermelése a koronavírus-járvány által előidézett egészségügyi válság miatt. A globális termelés 0,3 %-kal, 367 millió tonnára esett vissza 2020-ban a műanyagtermelők európai szövetségének (PlasticsEurope) frissen közölt adatai szerint.

Legutóbb 2008-ban, a pénzügyi világválság idején fordult elő, hogy csökkent a világ műanyagtermelése, azt megelőzően pedig 1973-ban, az első olajválság évében. Európában 55 millió tonna műanyagot állítottak elő tavaly, ami 5,1 százalékkal kevesebb az előző évinél. A „szűz”, azaz nem újrahasznosított, hanem közvetlenül kőolajból készülő műanyagok fogyasztása átlagosan 4,7 százalékkal esett vissza Európában.

Eric Quenet, a PlasticsEurope főigazgatója az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a termelés csökkenése jól tükrözi a járvány világgazdaságra gyakorolt hatását.

A visszaesés ütemét az mérsékelte, hogy Kínában 1 százalékkal nőtt a műanyagtermelés. Kína, amely 2010-ben 64 millió tonnával a globális termelés negyedét adta, tavaly már 117 millió tonna műanyagot állított elő, így részesedése egyharmadra emelkedett.
Az Európai Unió 27 tagállama, Nagy-Britannia, Norvégia és Svájc együttes termelése 2010-ben 56 millió, tavaly pedig 55 millió tonnára rúgott, ami 21, illetve 15 százalékos részesedésnek felel meg.
Észak-Amerika ugyan növelte termelését, 53 millió tonnáról 70 millió tonnára, de így is veszített valamelyest súlyából, a globális termelésből való részesedése a 2010-es 20 százalékról 19 százalékra mérséklődött tavaly.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás