A rovat kizárólagos támogatója

Gázkivezetés programunk keretében az MTVSZ bemutatta, hogy a hazai klímasemlegességig való energiaátmenethez, a lakosság tiszta energiához való hozzáféréséhez és energiabiztonsághoz fel kell gyorsítani a fosszilis energiaforrásoktól, köztük a földgáztól való függőségünk csökkentését. Az uniós és hazai közpénzeket nem szabad új földgáz-infrastruktúrákra pazarolni. 

 “Az uniós és hazai közpénzeket ezért nem új gáz infrastuktúrákra, gázerőműre vagy gázkazánokra, hanem elsősorban lakóépületek komplex energetikai felújítására – hőszigetelésre és megújuló energia alapú energiahatékony fűtésre való átállásra – kell elsősorban fordítani” – mondta Perneczky László, MTVSZ energia programfelelős.  

“Az energiatakarékossági fejlesztések, beruházások segítenek a gázfüggőség csökkentésében, gázkivezetésben – ez a valódi és tartós energiaszámla-csökkentés. Ezért szorgalmazzuk, hogy a mindenkori magyar kormány írjon ki széleskörű energetikai lakásfelújítás-támogatási programot, uniós és hazai forrásokból. Ennyivel kevesebb import földgázt kéne venni, kevésbé lennénk kiszolgáltatva geopolitikailag más, gáz- vagy LNG exportőr országoknak, jelentősen csökkenne a fosszilisenergia-függőségünk. Az energiatakarékos lakás rezsiszámlája tartósan alacsony maradhat, alig érintik az energiaár-emelkedések.” – tette hozzá. 

Az MTVSZ Gázkivezetés programja hírei, anyagai itt olvashatók >>>

földgázvezeték szerelés Rosta Tibor MTI MTVA

Az MTVSZ felhívja a hazai és Uniós döntéshozók figyelmét, hogy új gáz-infrastruktúrákat ne támogassanak közpénzekből. A fosszilis gázzal kapcsolatos leggyakoribb tévhitekkel szemben 5+1 pontban foglaljuk össze a tényeket: 

  1. A fosszilis gáz önmagában is túllépi a karbon-költségvetést. A karbon-költségvetés az a globálisan még kibocsátható szén-dioxid mennyiség, amellyel a globális éghajlatváltozás még a 1,5 C-os küszöbön belül maradhat. Ha a kőolaj, földgáz és szén-kitermelés és használat a jelenlegi szinten marad, már az is meghaladná a határértéket – az esetleges kiaknázatlan gázkészletek felkutatása és kitermelése pedig végképp nem egyeztethető össze a Párizsi Klímamegállapodással, ill. az EU-s és hazai éghajlatvédelmi célokkal.
  2. A szénről gázra való átállás nem elég, a gáz zsákutca: az éghajlati célok megkövetelik az energiaszektor szén-dioxid-mentesítését az évszázad közepére. Ez teljes dekarbonizációt jelent, vagyis azt, hogy a szén- és a földgázfelhasználást egyaránt ki kell vezetni, fokozatosan. A szénerőművek új gázerőművekkel való helyettesítése sem csökkenti érdemben a szén-dioxid kibocsátást még akkor sem, ha a metánszivárgást minimálisra sikerülne csökkenteni.
  3. Az alacsony költségű megújuló energiaforrások kiszoríthatják a szenet és a fosszilis gázt. A szél- és napenergia termelés költségei már most folyamatosan, és nagyságrendekkel csökkennek. Ezt a fosszilis energiatermelő szektor már kezdi érezni – számos vállalat már elkezdett új üzleti modelleket kidolgozni, amiben a megújulóké lesz a főszerep. Megújuló alapú a szerves hulladékból nyerhető biogáz, érdemes hasznosítani.
  4. A fosszilis gáz valójában nem nélkülözhetetlen a hálózat megbízhatóságához. A szél és napenergia kiegyenlítést igényel, de a folyamatos ellátás biztosításához nem a gáz az egyetlen rendelkezésre álló erőforrás. Az akkumulátoros tárolás hamarosan versenyképessé válik, az ingadozás hálózaton belüli kezeléséhez is új technológiák széles skálája áll rendelkezésre.
  5. Az új gázinfrastruktúra (csővezetékek, gázerőmű, stb.) gazdasági és társadalmi „csapdahelyzetet teremt”. A ma épített gázinfrastruktúrát úgy tervezték, hogy évtizedekig működjön, és ahhoz, hogy gazdaságos legyen a kiépítés és fenntartás, a teljes tervezett élettartam alatt működnie kellene. Ezért nem alkalmas „átmeneti tüzelőanyagnak”. Ráadásul gyakran uniós vagy nemzeti közpénzekkel próbálják a kormányok finanszírozni e drága gázberuházásokat. Ez elveszi e szűkös forrásokat a valódi klímasemleges megoldásoktól, az energiahatékonysági és megújuló energiás fejlesztésektől, beruházásoktól. Márpedig új fosszilis infrastruktúra beruházás ismét nem férhet bele sem a hazai, sem az EU-s, sem a globális szén-dioxid-kibocsátási keretbe. Ellentétes az EU-s és hazai klímasemlegességi céllal, energiaátmenet vállalásokkal.

+1: A fosszilis energiahordozókkal, így a fosszilis gázzal is mindig együtt jár a geopolitikai kockázat, a költséges és bizonytalan import beszerzés és szállítás, ingadozó-növekvő piaci gázár. Függetlenednünk kell a fosszilis energiától, fokozatosan, az energiaátmenet gyorsításával! 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás