A rovat kizárólagos támogatója

Ökopraktikák karácsony előtt

Az idén a szokásosnál is korábban kezdődött a karácsonyi vásárlási láz, az áruházakban már november végén alig lehetett elférni. Félő azonban, hogy az ünnepek után a szeméthegyek is magasabbak lesznek. “A fehér karácsonyok ritkák, miért nem csinálsz magadnak egy igazi zöld karácsonyt?” – kérdezik egy angolul megjelent könyvecske írói, az angol Ecologist magazin szerkesztői. A szerzők adatai szerint a tavalyi, ezredfordulós karácsony előtt és alatt 12,5 milliárd fontot, azaz ötezermilliárd forintot költöttek Angliában élelemre, italra és ajándékra. Az ünnepek után pedig kidobták a használt csomagolópapírt, a tűlevelét vesztett fenyőfavázakat és a túlsütött burgonyát.
A hazai környezetvédők is a karácsony környéki szeméthegyek keletkezésére hívják fel a figyelmet. A győri Reflex Környezetvédelmi Egyesület Szeretettel betekerve című kampánya évek óta tart, és ötleteket ad arra, hogyan tudunk takarékoskodni a csomagolóanyaggal, s miképpen tudjuk elkerülni a veszélyes és fölösleges játékok vásárlását. Kalas György, az egyesület egyik vezetője óva int a zenélő képeslapok, a hajtógázos ablakcicomázó habfestékek, az elemes nyalókák és a hasonló, mindenki számára fölösleges, főleg műanyag vackok vásárlásától. Az emberek szeretik agyoncsomagolni az ajándékot, masnikat, csillogó szalagokat, fényes papírt tesznek rá, néha a már becsomagolt áru is egy újabb, külső ruhát kap. A környezetvédők szerint végig kelt gondolni, mibe és hogyan tehet környezetbarát módon csomagolni, később mit lehet újrahasznosítani. Az igazi megoldás a szemét keletkezésének a megelőzése, a házilag készített csomagolás. Lugosi Bea, a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) munkatársa már sorolja is az ötleteket: például maradék anyagból lehet tornazsákhoz hasonló, egyszerű zsákocskát készíteni, az ügyes kezűek valamilyen mintát, például fenyőt, csillagot is varrhatnak rá. A zsákot több évig lehet használni ajándék csomagolására.
A korábban vásárolt piperecikkek, desszertek dobozai vagy a nagyobb cipős skatulyák is kitűnő alapanyagok. Ha ezeket év közben összegyűjtjük, jó szolgálatot tehetnek. A dobozokat használt képeslapokkal vagy színes újságlapokkal fedhetjük, a szép külső borítással ezek is évekig használhatók, különféle kincseket tarthatunk bennük. Ma a virágboltokban divatos a színes, gyűrt papírcsomagolás. A használt virágpapír kiváló a dobozok borítására, és az sem baj, ha nem vagyunk nagyon ügyesek, a gyűrt papír miatt nem kelt szépen illeszkedni az anyagnak. Szóba jöhet a tavalyi maradék karácsonyi csomagolóanyag vagy egy zsákvászondarabka is. Díszítésül a gyűrött papírra szalma- vagy papírmasnit tehetünk, a zsákvászonra színben hozzáillő terméseket köthetünk közönséges spárgával, ez színben is harmonizál vele. A mintadarabra borostyánt, bakaszivart és rafiát helyezett Lugosi Bea, de a csörgőfa termését, a tobozokat, a szárított virágokat is ajánlja. Ha valakinek nincs ideje arra, hogy a csomagolóanyagot házilag készítse el, keressen környezetbarát barna, úgynevezett nátronpapír alapú anyagot. A mostanában felkapott sztaniolszerű, fényes anyagok nem papírból vannak, hanem fémgőzölt műanyagból, nem tehet újrahasználni őket, nem bomlanak el, csak a szeméthegyeket gyarapítják. A gyerekek számára nagy élmény, ha egyszerű barna nátron csomagolópapirt kapnak, amit kifesthetnek, karácsonyi mintákkal nyomdázhatnak. Karácsonyfadíszeket is készíthetnek a gyerekek, papírból, termésekből, szalmából, kukoricacsuhéból, gesztenyéből. Ma már vásárolni is lehet környezetbarát díszeket agyagból, fából, szalmából.
– Ma még sajnos kevés a környezettudatos vásárló, és amíg a kereslet nem növekszik, addig a kereskedők sem fektetnek súlyt a környezetbarát termékek forgalmazására – mondja Lugosi Bea. – Mi a zöld szervezeteken keresztül terjesztjük az információt, az Ökoszolgálat zöld boltjában például természetes anyagú pipereszereket árulnak. Ma még csak egy szűk réteg keresi ezeket a termékeket, de a példák azt mutatják, hogy egyre többen veszik figyelembe a környezeti szempontokat is az ajándékozásnál, csomagolásnál.
Mangel Gyöngyi 2001.12.14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás