A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A katonák számára gyártott készételek Csimborasszója az évekig eltartható és finom pizza receptjén dolgoznak az amerikai hadsereg kutatói. E-szám gyűjtemény szobahőmérsékleten – 3 év tartóssággal.

Az amerikai katonák kívánságlistáján azóta szerepel a pizza, amióta a bevetéseknél a konzerveket felváltották 1981-ben az úgynevezett MRE (Meal, Ready to Eat) élelmiszercsomagok. Egy massachusettsi katonai labor kutatóinak mostanra sikerült elérhető közelségbe hozniuk egy olyan pizzát, amely nem igényel hűtést vagy mélyhűtést.

„Egyszerűen fogod a csomagolt pizzát, otthagyod a pulton és három évvel később még mindig ehető” – érzékelteti a kihívást a naticki intézetben dolgozó Michelle Richardson élelmezési kutató. Az intézményben a katonák bevetési hatékonyságát és túlélési esélyeit növelő felszerelés és ruházat fejlesztésével is foglalkoznak, de a jó pizza receptje az intézet Szent Gráljává vált.  A pizza az egyik leggyakrabban említett étel, amikor a katonákat arról kérdezik, mit szeretnének látni az élelmiszercsomagjukban – mondja Richardson, aki csaknem két éve dolgozik a recepten. A legnagyobb problémát a tudósok számára a paradicsomszósz, a sajt és a feltétek nedvességtartalma jelenti, amely a tésztába átvándorolva idővel tökéletes táptalajt teremt a penészgombák és baktériumok számára. Az elmúlt években azonban sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek segítenek megakadályozni a nedvesség vándorlását. Ezek közé tartozik például olyan anyagok hozzáadása – mint a cukor, a só vagy a különböző szirupok –, amelyek megkötik a vizet, és megakadályozzák, hogy a tésztába kerüljön.

De csak ez nem tartja frissen a pizzát 3 éven át szobahőmérsékleten, ezért a kutatók változtattak a szósz, a sajt és a tészta savasságán is, hogy megnehezítsék a baktériumok elszaporodását. Vasreszeléket is adtak a csomagolóanyaghoz, hogy az magába szívja a csomagba kerülő oxigént.  Bár a pizza még kísérleti szakaszban van, a labort vezető Jill Bates a legutóbbi pepperonis adag ízével már elégedett volt. Mint mondta, olyan az állaga, mint egy serpenyős pizzáé, a tészta egy kicsit puhább, nem ropogósra sült. "Nagyjából olyan, mint egy otthon, a sütőben sütött pizza. Az egyetlen különbség, hogy nem forrón, hanem szobahőmérsékleten eszi az ember" – tette hozzá.

A jelenleg elérhető készételek közül a spagetti a legnépszerűbb a katonák körében. Azóta szerepel a kínálatban, hogy bevezették az MRE élelmiszercsomagokat, és az egyetlen étel, amelyet soha nem akartak kivetetni a katonák a kínálatból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás