Hirdetés

A világ egyik legrejtőzködőbb nagymacskáját követik nyomon Nepálban a természetvédők. A WWF rövidfilmet forgatott a hópárducokról.

A nepáli Kancsendzönga Természetvédelmi Területen forgatott felvételek a WWF egyik fajvédelmi küldetését kísérik nyomon. Tudósok, a helyi falvakban élő közösség tagjai és természetvédelmi szakemberek együttműködésében került műholdas nyakörv egy hópárduc nyakába. A küldetés célja információszerzés: a nyomkövetésből származó adatok segítenek feltérképezni az állat vadászterületét, és határokon átívelő mozgását.

A 25 perces film bemutatja a csapat erőfeszítéseit, ahogyan a Föld harmadik legmagasabb hegycsúcsának árnyékában, hirtelen támadt hóviharban a világ egyik legrejtőzködőbb nagymacskáját próbálja becserkészni. Az öt éves, nyakörvezett példány az Omikhangri nevet kapta, a Kancsendzönga régióban található egyik hegycsúcs után. „Óriási jelentősége van az új technológiák alkalmazásának az eltűnőben lévő fajok megmentésében.

A most kinyert adatok segítségével jobban megismerhetjük ezt a ragadozót, illetve csökkenthetjük a helyi lakossággal való konfliktusait is. Ez utóbbi nagyon fontos szempont: sajnos sok példányt ejtenek el állataikat féltő pásztorok” – mondta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.
 

A hópárducot is a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás

A hópárducot is a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás

Október 23-án van a Hópárducok Világnapja, így mára időzítve jelent meg a WWF friss jelentése a faj jelenlegi állapotáról és az őt fenyegető veszélyekről, ami sürgős nemzetközi fellépést szorgalmaz a hópárducok sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvása érdekében, amit az éghajlatváltozás hatásai kritikusan veszélyeztetnek. A terület emellett több százmillió embert lát el ivóvízzel Ázsia szerte.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás