A rovat kizárólagos támogatója

Megkezdődött a szavazás a 2020-as év haláról. A Magyar Haltani Társaság most is három őshonos fajt állított jelöltként, melyek közül kettő fogható, egy védett.

Egyik jelölt az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő csuka, melyre főként a vízi növényzetben gazdag vizekben lehet számítani, hiszen lesből támadó ragadozóként itt talál magának megfelelő rejtekhelyet, ahonnan áldozatára ronthat. Hatalmas szájáról és egészen hátul elhelyezkedő hátúszójáról könnyen felismerhető.

Másik jelölt, a szintén ragadozó süllő ugyancsak széles körben elterjedt, de érzékeny faj. Jelentős állományai élnek közepes és nagyobb folyóinkban és tavainkban, de az iszapos medrű, oldott oxigénben szegény vizeket nem kedveli. Jellegzetessége a két hátúszó, a többnyire elmosódó, sötét harántsávokba rendeződő mintázat, valamint a nagy, szem alá benyúló száj, amelyben a többi közül kiemelkedő ebfogak is vannak.

Harmadik jelölt az erősebb áramlású, oxigéndús vizeket kedvelő német bucó. (nyitóképünkön) Ez a hal bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Itt alakult ki, és ma is csupán a Dunában és a Vardarban, valamint ezek mellékfolyóinak vízrendszerében él, ezért fokozott védelmet élvez. Nagyon nyúlánk áramvonalas teste lehetővé teszi, hogy sodrással szemben a mederfenékhez lapulva a görgetett hordalékból is kiválogassa a táplálékul szolgáló gerinctelen állatokat.

A szavazatokat 2019. december 31-én déli 12 óráig várják a haltani társaság honlapján

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás