A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

Egy év haladékot kapott a vírushelyzet miatt egy több száz tagú e-töltő-hálózat kiépítésére a Molt is magába foglaló Next-E-szövetség a költségek jelentős részét álló Európai Uniótól.

Az EU a járványhelyzetre tekintettel egy évvel, 2021 végéig meghosszabbította a Next-E nevű közép-európai elektromostöltő-hálózat kiépítésének határidejét – válaszolta a Mol a Népszava megkeresésére. A hazai olajcsoport négy éve csatlakozott a kivitelezést vállaló cégszövetséghez. Ennek során a japán Nissan, a német BMW, a szintén német E.ON a szlovák, cseh, magyar és román, a horvát HEP a helyi és szlovén, valamint a Mol a hat érintett állam mindegyikében működő leányvállalatain keresztül összesen 222 villám- és 20 ultragyors-töltő telepítését vállalta a fő közlekedési útvonalak mentén. Ehhez Brüsszel 18,84 millió eurós – mintegy 6,7 milliárd forintos – támogatást nyújtott.

A Mol a Next-E keretében Magyarországon eddig 48 villám- és öt ultragyors töltőt adott át – tájékoztatta a Népszavát az olajcég. A hat érintett államban összesen 130 villám- és 11 ultragyors töltő telepítését vállalták. Ennek érdekében idén további hat magyarországi, négy romániai és két szlovén villámtöltő megvalósítása várható. A támogatás mértékén túli költségek titkosak. A Mol a Next-E-n kívül Magyarországon 7 gyors-, 14 villám- és egy ultragyors töltőt üzemeltet. Csoportszinten ehhez négy romániai, három szlovén, két cseh és egy horvát villámtöltő adódik.

Gyors AC, villám DC és ultra DC

A váltóáramú (AC) gyorstöltők esetén a teljesítményszint általában 43 kilowatt (kW) alatti. Az egyenáramú egységek (DC) közül a villámtöltők jellemzően 50 kW alatti, míg az ultragyorsak efeletti teljesítményt adnak le. Villámtöltésből száz kilométer megtételéhez körülbelül fél órányi szükséges. Az ultragyorsak ugyanennyi idő alatt akár 3-400 kilométerhez elegendő energiát is leadnak, függően az akkumulátor tulajdonságaitól és állapotától.

Kilowattóránként 99-159 forint a tarifa

A Mol-hálózat díjai alkalmazáson és a driver portálon keresztül – attól függően, hogy a regisztrált vagy az eseti felhasználó AC-t, DC-t illetve ultra DC-t használ – kilowattóránként (kWh) 99-től 149 forintig terjednek. Helyben vásárolható 10, 20 és 40 kWh-t magába foglaló csomag is, amiből 109-159 forintos egységár adódik. Fél óra után noszogatásképp percenként további egy forintot számláznak, illetve a töltés idejére az applikációban megadott bankszámlán zárolnak 3 ezer forintot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek