Hirdetés

2018. április 28-án, a Felfedezők Napján, hatodik alkalommal adta át a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány a Magyar Felfedező Nagydíjat. Az elismerést a kuratórium Czajlik Zoltánnak adományozta a légi régészet terén a Kárpát-medencében végzett nemzetközi hírű feltáró tevékenységéért, a rokontudományok sikeres bevonásával folytatott terepi régészeti kutatásaiért, valamint kimagasló kutatásszervező, csapatépítő munkájáért.

Az ELTE BTK Régészettudományi Intézetében működő Archeometriai és Régészet-módszertani Tanszék tanszékvezető egyetemi docense 25 éve foglalkozik légirégészeti kutatással, s a díjat a Kárpát-medencében – és azon túl is – végzett feltáró munkájáért, úttörő, nemzetközi hírű kutatásaiért kapta. A normál, földi szemmagasság fölé emelkedve, sok ezer órát a levegőben töltve olyan légifelvétel-sorozatok származnak a kezei közül, amik igen nagy mértékben segítik – az általa is végzett – terepi régészeti munkát, ásatásokat.

Az ókori épített örökséget, az akkori tájhasználatot, a 2000-3000 évvel ezelőtti környezetet vizsgálva légi és földi feltáró tevékenysége messze túlmutat a régészeten, sokkal szélesebb szakmai közönséget érint. Tudományágakon átívelő csapatépítése során geológus, geográfus, geofizikus, biológus, építész és informatikai szakemberekből hozott létre hatékonyan működő kutatóközösséget.

A Magyar Felfedező Nagydíjat 2018-ban Czajlik Zoltánnak a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke Dr. Nagy Balázs adta át.A Magyar Felfedező Nagydíjat 2018-ban Czajlik Zoltánnak a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke Dr. Nagy Balázs adta át.

Eközben tudománynépszerűsítő munkát és légirégészeti nemzetközi utánpótlás-oktatást is végez. Felfedezők Napja – ahol az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik

A Felfedezők Napja megrendezésével a szervező Földgömb magazin alkotóinak célja felhívni a figyelmet a kutató expedíciók fontosságára, az expedíciók tudományos gyökereire, egyúttal kedvet és érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a tudományos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát! A Felfedezők Napja – az előadásokon, bemutatókon túl – a földrajz ünnepe, egy igazi családi fesztivál, mely nem múlhat el játékok és sok-sok nyeremény nélkül!

Magyari Enikőé a Magyar Felfedező Nagydíj 2017

Magyari Enikőé a Magyar Felfedező Nagydíj 2017

Április 29-én, a Felfedezők Napján ötödik alkalommal adta át a Földgömb, és az Expedíciós Kutatásért Alapítvány a Magyar Felfedező Nagydíjat. Az elismerést a kura­tórium Magyari Enikőnek őskörnyezet-elemző feltáró munkájáért, a paleo­bota­nikában és paleoökológiában tett nemzetközi jelentőségű felfedezéseiért, valamint kimagasló csapatépítő, kutatásszervező tevékenységéért.

Az átalakuló növényvilág, a környezet- és a klímaváltozás nyomában

Kapcsolódó anyagok:

Fedezd fel a felfedezőket! Középpontban az éghajlatváltozás!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás