A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace Magyarország a Fertő tavi beruházás ügyében megkereste a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére hivatott Ramsari Egyezmény nemzetközi titkárságát, akik most arra kérik a magyar bizottságot, hogy juttasson el részére olyan anyagokat és tanulmányokat, amelyek segítségével felülvizsgálhatják a hazai testület korábbi véleményét. Ebben a hazai bizottság a 60 hektárra kiterjedő építkezést egy nemzeti park közepén, közvetlenül a tóparton helyénvalónak találta. A Ramsari Egyezmény svájci központja a bekért információk alapján saját maga kívánja megítélni, hogy a Fertő tavi beruházás milyen hatással van valójában a terület természeti értékeire.

A Ramsari Egyezmény nemzetközi főtitkára 2019. szeptemberében levélben rákérdezett ugyan a beruházás veszélyeire, de akkor a hazai bizottság azt válaszolta, hogy az építkezés nem jelent majd szignifikáns változást az adott élőhelyen, nem veszélyezteti az ott meglévő természeti értékeket, sőt, összhangban van a nemzeti park helyreállítási tervével is.

Fertő tavi rombolás 2021 június kép: Fertő tó barátai FB

Az azóta eltelt időszakban azonban egyértelművé vált, hogy a tó közvetlen partjára tervezett gigantikus méretű beruházás egyértelműen rombolja a természeti és tájképi értékeket. Erre az ENSZ kulturális és oktatási szervezete, az UNESCO Világörökség Központjának igazgatója is kitért levelében, amelyben a beruházás azonnali leállítását sürgette.

Amikor június elején a Greenpeace a Ramsari Egyezmény magyarországi bizottságát kérte álláspontja felülvizsgálatára, egyúttal a nemzetközi titkárságot is tájékoztatta arról, hogy 2019 szeptembere óta számos új tényre derült fény a projekttel kapcsolatban.

Ennek hatására 2021. június 16-án a svájci központ listát küldött az egyezmény magyarországi testületének, hogy miről szeretnének tájékoztatást kapni.

A Ramsari Egyezmény nemzetközi főtitkársága olyan információkat kért be a magyarországi bizottságtól, amelyeknek szerepelnie kellene egy tisztességesen elvégzett előzetes hatástanulmányban. Rákérdeztek többek között konkrét természetvédelmi intézkedésekre, tanulmányokra, kidolgozott természetvédelmi tervekre és statisztikai adatokra a tó és környékének a beruházással összefüggő terhelésével, a megnövekedett turizmus veszélyeivel kapcsolatban.

Fertő tó fecskementő greenpeace akció 2021 06 10. Rodics Katalin, Udvaros Dorottya kép. Járdány Bence Greenpeace

A magyar kormánynak most már nem lehet mellébeszélnie. El kell küldenie a kért információkat, amelyekből egyértelműen ki fog derülni a beruházással kapcsolatos súlyos mulasztás és az értékes élőhelyek tönkretétele.

Mindeközben a Fertő tónál továbbra is dübörög a természetpusztító építkezés. Annak ellenére, hogy a Fertő tavon a jogszabályok alapján nem lehetne motorcsónakokkal közlekedni, a beruházó emberei lajstromszám nélküli robbanómotoros hajókkal viszik az anyagot az építkezéshez, és a vízen látható a hajókból származó olajszennyezés.

Az állammaffia Fertő tavi rombolása 2021 június kép: Fertő tó barátai FB

A múlt héten elbontották az utolsó nádfedeles cölöpházat is a rajta lévő füsti fecske fészkekkel, amely alól a Greenpeace aktivistái eltávolították a fecskék fészkelését megakadályozni hivatott hálót.

„A Fertő tavi kiemelt beruházás mintha szándékosan a nemzeti értékeinket akarná elpusztítani. Az itt álló cölöpházakon hajdanán több ezres füstifecske-állomány fészkelt. A beruházó által látszatmegoldásként kihelyezett “fecskehotelek” pedig lakatlanok, mert megdöbbentő hozzá nem értéssel helyezték ki őket. A teherautókkal és munkagépekkel felszántott nagy forgalmú, poros és zajos út mellett állnak. Ilyen helyen fecske nem fészkel. Ráadásul a kihelyezett műfészkek még csak nem is a tónál fészkelő füsti fecskéknek, hanem elsősorban egy másik fecskefajnak, a molnárfecskéknek való fészkek.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás-kampány felelőse.

Láthatóan nő a nemzetközi testületek részéről is a nyomás: az UNESCO után most a Ramsari Bizottság is felemelte a szavát a Fertő tavi beruházással kapcsolatban. A zöld szervezetek tájékoztatták továbbá az Európai Bizottságot is, amely szintén vizsgálatot indított az ügyben, és a projekt kapcsán a Greenpeace pert indított a gigaberuházás ellen.

A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy Magyarország természeti értékeinek védelmében a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva haladéktalanul állítsa le ezt a súlyosan természetpusztító, szűk gazdasági érdekcsoportokat szolgáló luxusberuházást.

A Greenpeace Magyarország tovább folytatja a küzdelmet a helyi civilekkel közösen a Fertő tó megmentéséért. A helyi civilek által indított magyar nyelvű petíciót eddig közel tizenkétezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát több mint hatezren. A kezdeményezők további aláírók csatlakozását várják.

Nagy Tavak Koalíció demonstráció 2021 május 21. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

Én a végsőkig fogok küzdeni, amíg lehet!
Mi a közös bennük: Balaton, Velencei-tó, Fertő tó, Tatai Öreg-tó. A kirándulási célpont mellett az, hogy az Orbán közeli vállalkozók sok-sok közpénzzel megtámogatott szálloda és kikötő beruházásainak helyszínei.  Milyen szabálytalanságok kísérik a természetkárosító építkezéseket?  Mit tehetnek a környezetüket és a jövőjüket féltő civilek egy antizöld kormánnyal szemben?
A természeti örökségeink tönkretétele elleni harcról mesélt
 podcastunkban a Nagy Tavak Koalíció képviseletében Kun Zoltán.

Nyitókép: Fertő-tó rombolás légi Fertő tó barátai FB

Kapcsolódó anyagok:

A Greenpeace békés akcióban mentett védett fecskéket a Fertő tavi luxusberuházástól

A Fertő tavat tönkretevő kormánycég a Greenpeace aktivistákat vádolja károkozással

Szintet lépett a környezeti kormánypropaganda: “osztrák érdekeket szolgál a baloldal”

A Greenpeace és a Nagy Tavak Koalíció mellett már az UNESCO is a Fertő tavi nagyberuházás leállítását sürgeti

A fideszes gépezet átgázolt a jogon is a Fertő tónál

Európai uniós eljárás indult a Fertő tó ügyében

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek