A rovat kizárólagos támogatója

Több millió tojást kell megsemmisíteni, miután kiderült, hogy a holland Chickfriend nevű cég fipronillal, azaz rovarirtószerrel fertőtlenített több száz holland és belga tojásfarmot. A vállalat két vezetőjét letartóztatták – írja az Euronews.

A kutyák számára kifejlesztett rovarirtó az emberi szervezetbe kerülve vesekárosodást okozhat. A becsapott termelők farmjait be kellett zárni.  Az Európai Bizottság kereskedelmi szóvivője szerint eljött a pillanat, hogy határozottan, átláthatóan és koordináltan cselekedjenek, ne egymást hibáztassák. A vizsgálatok lefolytatása továbbra is elsősorban a tagországok feladata – idézi a portál Daniel Rosariot.

A Chickfriend miatt valószínűleg százezres nagyságrendben kell majd tyúkokat levágni, a cég két vezetőjét letartóztatták. Hollandia a legnagyobb tojástermelő egész Európában. Francia, német, svéd, és brit boltok polcairól is több millió tojást kellett levenni és megsemmisíteni.

Már több mint 10 európai országban találtak a Hollandiából származó fertőzött tojásokból. Magyarország környezetében Szlovákiában és Romániában is volt az import áruból. Dániában 20 tonnát adtak el – közölte az ország élelmiszer-biztonsági hatósága csütörtökön. A meghámozott főtt tojások többsége kávézókba és vendéglátóipari egységekbe került. A dán Élelmiszer-biztonsági Minisztérium szakértője azt nyilatkozta, ez egy komoly ügy, a fipronil valóban veszélyes anyag, de ezzel együtt úgy látja, hogy egyelőre nincs komoly egészségügyi vészhelyzet. A dán importőr már jelezte az ügyfeleinek, hogy problémák vannak a tojással és felszólította vásárlóit, hogy vegyék vissza a terméket a polcokról.

A Chickfriend miatt valószínűleg százezres nagyságrendben kell majd tyúkokat levágni, a cég két vezetőjét letartóztatták. A holland központi nyomozóügyészség szóvivője azt nyilatkozta, hogy összesen 8 helyen tartottak házkutatást az országban, autókat, ingatlanok foglaltak le és zároltak több bankszámlát is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek