Hirdetés
Reuters - Brüsszel

Dánia és Olaszország azt sürgeti, hogy az Európai Unióban dolgozzanak ki egységes szabályokat arra vonatkozóan, miként lehet elkülöníteni egymástól a genetikailag módosított, a hagyományos és az organikus terményeket.

A két ország – amely hagyományosan ellenzi a biotechnológiai módszerek alkalmazását a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban – külön EU-munkabizottság felállítását szorgalmazza a kérdésben.

Az Európai Bizottság ugyanakkor úgy véli, hogy a kérdés szabályozását a nemzeti kormányoknak kell megoldania az Európai Unió által kidolgozott irányelvek alapján.

A közös uniós szabályozás híján Dánia és Olaszország az uniós mezőgazdasági miniszterek jövő hétre tervezett tanácskozásán arra kéri majd a résztvevőket, hogy ismerjék az EU-szintű munkabizottság felállításának szükségességét.

Dánia korábban felszólította az Európai Bizottságot, hozzon létre egy olyan adminisztrációs egységet, amelynek az lesz a feladata, hogy gyűjtse össze az agrárbiotechnológiával kapcsolatos információkat, illetve követelményeket, s azokat jutassa el a tagországok számára.

Uniós diplomáciai körökből származó információk szerint a tagországok körében kedvező fogadtatásra talált a dán kezdeményezés, amit legalább 10 tagország fog támogatnia a jövő heti agrártanácskozáson.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás