A rovat kizárólagos támogatója

Dánia harminc éven belül befejezi az olaj- és gázkitermelést az Északi-tengeren. A dán parlament úgy döntött, hogy 2050-re véget vetnek a fosszilis tüzelőanyagok korszakának. Már nem is adnak ki újabb kitermelési engedélyeket.

Dánia a legnagyobb kőolajtermelő az Európai Unióban, egész Európában csak Norvégia és Nagy-Britannia előzi meg.

“Dániának élen kell járnia abban, hogy zöld példát mutasson, és ennek egyik módja az, hogy véget vet az olajkitermelésnek, annak ellenére, hogy az EU legnagyobb olajtermelője. Ha 2050-nél előbb leállnánk, az sokkal többe kerülne, de a klímahatása is más lenne.”- nyilatkozta Dan Jørgensen dán klíma- és energiaügyi miniszter.

Az Északi-tengeren Dániához 20 olaj- és gázlelőhely tartozik, amelyeken jelenleg 55 fúrószigetet működtetnek. Naponta több mint 100 ezer hordó nyersolajat termelnek ki. A skandináv ország 2015-ös adatok szerint teljes elektromosság-szükségletének több mint 40 százalékát fedezi megújuló energiákból.

Jesper Høj Hansen vezérigazgató, NorSea Denmark:

“Kissé bosszús vagyok és aggódom is a nagy, zöld átszervezés miatt, amely az olaj- és a gázszektorban folyamatban van Dániában, hiszen eddig elsők voltunk ebben. A szélenergia-ágazatban viszont új lehetőségek nyílhatnak az Északi-tengeren.”

A Greenpeace mérföldkőnek nevezte a dán döntést a fosszilis energiahordozók kivezetése felé vezető úton. A nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ez a klímamozgalom óriási győzelme.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás