A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

A dán parlament tegnap megszavazta, hogy fél év elteltével fel kell majd ásni nagyjából négymillió, a koronavírus miatt leölt nyércet, hogy majd biztonságosan szabaduljanak meg a vírust terjesztő állatok tetemétől.

Az országban nagyjából 17 millió nyérc elpusztításáról döntöttek korábban, miután kiderült, hogy állatok is elkaphatják és terjeszthetik a koronavírust. Az állatok leölése után viszont nem ért véget a történet, mert a Holstebro katonai bázison eltemetett, az oszlás közepette fejlődő gázok miatt felpuffadt állatok héliumos lufikként a földfelszínre lebegtek fel a laza talajban, ezért másodszor is el kellett őket temetni.

Korábban felmerült, hogy a nem elégetett, hanem eltemetett dögök megfertőzhetik az ivóvízbázist, ezért az ellenzék a temetek kiásását sürgette. Most végül úgy döntöttek, hogy fél év után biztonságos lesz az állatok kiásása, mert addigra már biztos elpusztul bennük a vírus, és így fertőzési kockázat nélkül szabadulhatnak meg a dögöktől.

A rendkívüli sietséggel intézett dániai nyércpusztítás komoly vitát váltott ki az országban. Az ügybe belebukott az ország mezőgazdasági minisztere, Mogens Jensen, és a miniszterelnök Mette Frederiksen is folyamatos védekezésre szorult a 15-17 millió állat halálát jelentő döntése miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás