Hirdetés

Gyönyörű hím darumadár volt. Talán az orosz sztyeppékről, talán Lappföldről vagy a lengyel erdőkből indult útnak. A visszatérés reményében tette, vállalva a hosszú vándorút minden veszélyét. Őt és több tucat társát a mai sűrű ködben szem elől tévesztette az őrangyala. Hajnalban a Fehér-tónál végleg elhagyta a szerencséje. Légvezetéknek repült.

Az emberek világában vannak akik azt mondják, a trafós elosztópont a madarak szempontjából nincs jó helyen. A város másik felén nem okozna ekkora pusztítást, mert nem esik útba a darvaknak…. Bizonyos vezetékszakaszokat lehetne földkábelezni?…a légkábeleket lézerrel megvilágítani?….Talán vannak emberek akiknek van elég tudásuk és hatalmuk megóvni e misztikus madarakat.
De ő erről mit sem sejt. Nem tudja mi történt vele. Csak fekszik mozdulatlanul.

Néhány órája zuhant le a magasból. Egy kis ideig még vergődött. Hallotta, ahogy szólongatják egyre távolodó, összezavarodott társai. Még próbált, de már nem tudott válaszolni…és többé moccanni sem. Mikor órák múlva rátaláltunk, mélyen hörgött ahogy bordáival átszúrt tüdejével levegőert kűzdött. De meggyvörös szemében már nem volt ijedtség. Néha pislogott egyet, úgy adott életjelet. Talán tudta, ez már egy egészen másfajta utazás, mint aminek néhány hete nekiindult a messzi északi láperdőből.

Darupusztulás a ködös Fehér-tónál Darupusztulás a ködös Fehér-tónál
A képre kattintva galéria nyílik.

Mellé kuporodtam és a szemébe néztem. Kiszolgáltatottságában szinte kérlelve nézett rám. Mintha bármit is tehetnék érte…
– Mondd majd el a sorsom! Hadd tudják mind! …de most segíts mennem….
Felálltam mellőle és arrébb léptem, hadd nyugodjon, és mire elmormoltam egy imádságot, abbamaradt a hörgés.
Széles Ég Vándora már messze járt- írta FB bejegyzésében a képeket is megosztó Bilek Ferenc.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közleménye: 

FIGYELEM! A rendkívül sűrű köd miatt a szegedi Fehér-tóra éjszakázni behúzó darvak közül sajnos több tucat madár is épületeknek vagy légvezetéknek ütközött. Sok elpusztult, de vannak túlélők.
Amennyiben a napokban a környező településeken sérült, de még életben lévő madarat talál, kérjük haladéktalanul értesítse Igazgatóságunkat a következő ügyeleti telefonszámon: +36 30 555 6171.
Köszönjük az együttműködést!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás