A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: vagy.hu

Debrecen – Tavaszi nagytakarítás címmel indított programot a TerepSzemle Stúdió Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Kulturális Közhasznú Egyesület a Debrecen környéki illegális szemétlerakások megszüntetéséért.

Az utóbbi években drasztikusan csökkent a civil szervezetek és főleg a környezetvédelemmel foglalkozó önkéntesek pályázati támogatása. Sok esetben a már megnyert, sőt teljesített pályázatok támogatásának utalása is késik, ezért az egyesületek, alapítványok kénytelenek az egyébként is szűkös anyagi forrásaikat még hatékonyabban felhasználni. Talán kevesen tudják, főleg a pályázatokat kiírók közül, hogy a civilek mindig is sokkal eredményesebben használták fel a támogatásokat, mint az állami szervezetek, például kevesebbet kell munkabérre költeniük az önkéntes munka miatt, sok esetben saját gépkocsit használnak, jóval kisebb apparátussal és szolidabb infrastrukturális háttérrel is el tudják látni ugyanazt a feladatot, mint a hivatali dolgozók.

A debreceni székhelyű, de régiós működésű TerepSzemle Stúdió tagjai főként az anyagi források beszűkülése miatt döntöttek úgy, hogy ebben az évben az állami, önkormányzati feladatok közül csak az olyanokat vállalják át, amik révén a leghatékonyabban tudják környezetvédelmi munkájukat végezni, ennek része a Tavaszi nagytakarítás címmel indított akció. A program során a hó elolvadását követően, még mielőtt a növényzet újra betakarná őket, számos illegális hulladékkupacot térképeznek fel, rendszeresen ellenőrzik és folyamatosan bejelentik azokat a városnak. Néhány éve még tudtak szemétszedő akciókat szervezni, de idén már úgy döntött az egyesület, inkább a civil kontroll hatékony eszközeivel próbálja az önkormányzatot rávenni, hogy az egyébként is kötelező feladatait végezze el. (A szemétszedési akciók költségeinek jelentős részét képezi az összegyűjtött szemét hulladéktelepre való szállítása és elhelyezése, a mások által kidobált szemét kezeléséért ugyanis annak kell fizetnie, aki összeszedi és elviszi az AKSD lerakójába, és az egyesületnek erre éppen a pályázati támogatások hiánya miatt idén nem lesz elegendő pénze.)

Debrecen belvárosa egyre inkább hasonlít egy atomkatasztrófa utáni harctérre, az átgondolatlan és az itt élők egészségére egyre inkább káros, életminőségüket romboló, félbehagyott vagy elhúzódó beruházások miatt a kirándulók, szabad levegőre vágyók szinte az egész város körül háztartási és vegyi hulladékkal, megfojtott kutyákkal, gépkocsi alkatrészekkel, veszélyes hulladékokkal találkozhatnak. Nem vitatható, hogy ezért nem csak a város vezetése, hanem azok az igénytelen lakosok is okolhatók, akik a szeméttelep helyett inkább az erdőt tartják alkalmasnak a hulladék lerakására, ugyanakkor a terület tulajdonosát (ez esetben legtöbbször a várost) törvény kötelezi, hogy gondoskodjon annak tisztántartásáról, vagy megakadályozza a nem rendeltetésszerű használatát, legyen az erdő, park vagy csatorna, így a város nem bújhat ki a felelősség alól.

Galéria: Illegális szemétlerakók Debrecen környékén

Debrecen idei költségvetési tárgyalása során annak ellenére, hogy módosító javaslat kérte a város képviselőit az elhagyott hulladékok felszámolását célzó forrás elkülönítésére, a Fidesz-frakció egyöntetűen leszavazta az indítványt. Pedig ez a néhány millió forint csak töredéke lenne a városmarketing vagy a Modem, a Főnix rendezvényszervező állítólag egyébként is bevételt produkáló intézményeinek megszavazott adóforintokból származó támogatásának.

Hiába hirdetjük majd szép plakátokon vagy hatalmas összegekért megrendelt népszerűsítő filmeken külföldön, hogy milyen jó Debrecenbe jönni, ha döglött állatokon és olajos flakonokon kell átvergődniük a turistáknak, mire bejuthatnak a fátlan, sivár városközpontba. Az európai polgár vagy japán városnéző szeme nem ehhez szokott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás