A rovat kizárólagos támogatója

Budapesten a Pál-völgyi és Szemlő-hegyi barlangok fogadóépületében, valamint a Jókai-kertben – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központjában – félautomata defibrillátorok kerültek kihelyezésre. Az Igazgatóság kollégái emellett egy életmentésről szóló tanfolyamon is részt vettek, mely során elsajátították a szakszerű újraélesztést és a defibrillátor használatát.

De mire is szolgálnak pontosan ezek a készülékek?

A hirtelen keringésleállás hazánkban a leggyakoribb halálozási ok, évente 26.000 magyar életét követeli. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-al csökken az életesély, 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás. Ezen esetek 60 százalékában defibrillátor készülékkel újra lehet indítani a szabályos szívműködést.  A készülék automatikusan megvizsgálja a beteg állapotát, és ha indokolt, akkor egy sokk segítségével újraindítja a szívet működtető elektromos hálózatot.  Az sikeres beavatkozás esélye annál nagyobb, minél hamarabb tudunk defibrillátorhoz jutni.

Mit kell tennünk?

Ha valakit látunk az utcán összeesni és nincs se pulzusa, sem légzése még van esélyünk megmenteni. Első lépésként segítségért kiáltunk, majd a légutak felszabadítása után megvizsgáljuk a légzést. Ha az kórosan ritka, erőlködő, vagy egyáltalán nincs, a mentők kihívását követően a helyszínre kell juttatni egy defibrillátort. Az eszköz és a mentők megérkezéséig meg kell kezdeni a szakszerű újraélesztést.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján erről további információkat találhat. A Magyarországon kihelyezett életmentő defibrillátorok – köztük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság készülékei – megtalálhatóak az alábbi linken.

Képgaléria a park honlapján >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek