A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Először láttak jegesmedvét delfint enni az Északi-sarkvidéken norvég kutatók, akik a globális felmelegedés számlájára írják a ragadozó étrendjének megváltozását.

A jegesmedvék általában fókát esznek, de Jon Aars, a norvég Északi-sarkkutató Intézet munkatársa lefényképezte, amint a Spitzbergákon egy ragadozó felfal egy delfint, és megfigyeléseiről beszámolt a Polar Research szakfolyóirat júniusi számában.  "Valószínűleg új fajok jelennek meg a jegesmedve étlapján a klímaváltozás miatt, mivel új fajok vándorolnak északra" – magyarázta Aars az AFP francia hírügynökségnek. Az első ilyen esetet 2014 áprilisában dokumentálta, amikor kutatócsoportja rábukkant egy jegesmedvére, amint két fehércsőrű delfin teteméből falatozott.

Bár delfinek rendszeresen előfordulnak Norvégia északi-sarki vizein a nyári hónapokban, amikor a sarki jég elolvadt, soha nem láttak delfint télen vagy tavasszal, amikor a tengert vastag jégtáblák borítják.

jegesmedve delfin tetemmel

Norvég kutatók az elmúlt időszakban a sarki jég zsugorodásáról számoltak be, és az elmúlt években kétszer is előfordult, hogy jégmentes volt a tél, ami még északabbra vonzotta a delfineket, ahol aztán ott rekedtek az erős északi szelek okozta hirtelen jegesedés miatt.  Aars elmondta, hogy az általa lefotózott jegesmedve valószínűleg akkor csapott le a két delfinre, amikor azok kiemelkedtek a jeges vízből, hogy levegőt vegyenek. Az első eset után öt további delfintetemet láttak, amelyeket jegesmedve fogyaszthatott el.

"Nem gondolom, hogy ez nagyon felborítaná a ragadozó étrendjét. Ez azt jelenti, hogy a jegesmedve találkozik olyan fajokkal, amelyekkel eddig még nem – tette hozzá a kutató. Az észak-sarki tápláléklánc csúcsún álló jegesmedve kisebb bálnákat is eszik, ha a lehetőség úgy adja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás