A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Annyi delfin pusztul el halászhálókban a Mekongban, hogy sok helyen teljesen betiltják a halászatot. Hun Sen kambodzsai miniszterelnök elrendelte, hogy létesítsenek védelmi zónákat a kihalás szélén álló kúposfejű delfinek számára a Mekongban. Decemberben egy hét alatt három egyed pusztult el a halászok hálói miatt a folyóban, a kormányfő ezért felszólította a helyi hatóságokat, hogy bójákkal jelezzék a védelmi övezetek határait, amelyeken belül tilos a halászat.

Az édesvizeket is kedvelő kúposfejű delfin (Orcaella brevirostris) veszélyeztetett fajnak számít. A Mekongban egykor tömegesen előforduló állatok állománya a halászok miatt jelentősen lecsökkent. Míg 1997-ben nagyjából 200 példányt számoltak össze, addig az utóbbi években körülbelül 90-et.  Élőhelyük Kratie kambodzsai tartomány és a laoszi határ közötti 190 kilométeres szakaszra korlátozódik.

A helyi hatóságok több intézkedést vezettek be a veszélyeztetett faj védelmében, egyebek között betiltották egyes hálótípusok használatát, és eltávolították az illegálisan kihelyezett felszereléseket. Természetvédők követelik, hogy a hatóságok éjjel-nappal járőrözzenek a folyón a delfinek megóvásának céljából.

Az édes- és sósvízi életmódra egyaránt képes állatok Dél- és Délkelet-Ázsia tengerpart menti régióiban, valamint három folyóban, a Mekongban, a mianmari Ajejarvádiban (régi nevén: Iravádi) és az indonéziai Borneón folyó Mahakamban fordulnak elő. A becslések alapján mintegy 6000 példány él belőlük a Földön, a delfin 2004 óta szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján mint a kipusztulás szélére sodródott faj.

Nyitókép: John W Banagan / Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás