Hirdetés

Január 22-én egy bonyhádi társasház szigetelése során 933 példány, téli álmát alvó rőt koraidenevérre (Nyctalus noctula) bukkant a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. Előzőleg értesítette őt a szigetelést végző bátaszéki vállalkozó, mert a korábbi tapasztalatok, az ürülék és a hangok alapján gyanítható volt denevérek jelenléte.

Mivel védett állatokról van szó – egy példány természetvédelmi értéke 25.000 Ft – nem akarták, hogy az állatok közül akár egy is elpusztuljon a munkák során, ezért szakértő segítséget hívtak. Az attika fal palaborítása alatt hihetetlen mennyiségű, 933 példány téli álmát alvó denevér került elő. A denevérek az utolsó példányig kimentésre kerültek, így egyikük sem maradt a felkerülő szigetelés alatt.

Az enyhe időben a denevérek teljesen felébredtek, átteleltetésükre nem volt esély, ezért szabadon lettek engedve egy közeli területen. Mivel a denevérek sok szálláshely lehetőséget ismernek, bizonyosan találtak új alvóhelyet maguknak. A denevérek ismert jelenléte miatt a szigetelés során nem zavaró pontokon – egyeztetve a nemzeti park igazgatóság szakemberével – szálláshelyeket alakított ki a vállalkozó, így a későbbiekben is biztosított a denevérek lakhelye.

A faj közel ezer példányos telelőkolóniája európai viszonylatban is igen jelentősnek számít! Ilyen mennyiségű denevér inkább barlangokban szokott előfordulni. A gyors beavatkozás eredményeképpen 23.325.000 Ft természetvédelmi értékű védett állatot sikerült megmenteni.

A denevérek hihetetlen mennyiségű rovart (szúnyogokat, molyokat, lepkéket, cserebogarakat) fogyasztanak minden éjszaka, így az itt élő rőt koraidenevérek is nagy mértékben segítik a bonyhádiakat. Ez a kolónia minden éjszaka mintegy 10 kg rovart pusztít el, megakadályozva a károsítók túlszaporodását!

Az októbertől március végéig tartó téli álom (hibernáció) alatt nem táplálkoznak a denevérek, mert kevés a repülő rovar, így nyugalmat kell biztosítani nekik! Védelmük érdekében a szálláshelyeiket érintő munkálatokat úgy kell ütemezni és kivitelezni, hogy az ne járjon a pusztulásukkal, illetve biztosított maradjon a szálláshelyük a későbbiekben is!
Ebben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság mindig segítséget nyújt a lakosságnak és vállalkozóknak egyaránt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás