A rovat kizárólagos támogatója

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata rendszeresen végez denevérszámlálásokat a Vértes-hegységben és környékén. A friss leltár: 11 faj 141 példány.

A telelő denevérek rendkívül érzékenyen reagálnak a zavarásra, ezért telelő helyeik védelme kiemelt természetvédelmi feladat. A hibernált állapotban lévő emlősök látszólag nem reagálnak a jelenlétünkre, de érzékelik a rezgést, fényt, hangokat. Ilyenkor megemelkedik a pulzusszámuk, fogyasztva a télre elraktározott tartalék energiájukat.

Amennyiben a zavarás egy télen többször is előfordul, az akár a pusztulásukhoz is vezethet, ezért olyan fontos a telelőhelyek, barlangok, földalatti üregek, pincék, mesterséges vágatok felderítése, nyugalmának biztosítása. Ez történhet „denevérbarát” zárással, a telelőhelyek kíméletével, vagy látogatási tilalom bevezetésével.

A 2017. január 20-i ellenőrzés alkalmával 11 faj 141 példányát találtuk meg. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a telelőhelyek nem csak a denevéreknek nyújtanak menedéket, hanem számos lepkefaj, hüllők és kétéltűek is itt vészelik át a telet. A felmérést Dr. Hegyi Zoltán, Staudinger István természetvédelmi őrökkel végeztük el- írta Klébert Antal Természetvédelmi őrkerület-vezető.

 
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek