A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: GreenProfit

Várhatóan a jövő héten kerül a Parlament elé szavazásra a hulladéktörvény tervezet, amely előreláthatólag 2013-ben lép életbe – írja a Die Presse. A magyar kormány úgy tűnik beváltja a fenyegetését és a gyakorlatban is államosítja a hulladékgazdálkodást, nyilatkozták a lapnak az érintet cégek.

A módosuló törvény olyan osztrák cégeket is sújtana, mint a Saubermacher, az Avfall Service AG (ASA) vagy a felső-ausztriai AVE. A vezető konzervatív lapnak nyilatkozó Franz Dicker, a Saubermacher igazgatója elmondta, hogy Orbán Viktor júniusi bécsi látogatásakor azt ígérte, hogy tárgyalásokat kezd az érintett cégekkel, de nem került sor ilyen egyeztetésekre. Orbán Viktor a kormánypárt kétharmados többsége miatt el tudja fogadtatni az államosításról szóló törvényt, hiába az ellenzék tiltakozása. A kormánypárt az érzékenyebb jogszabályokat hosszadalmas előkészületek nélkül, gyorsított eljárásban nyomja át a parlamenten, valószínűleg a hulladéktörvény is erre a sorsra jut.

Leo Windtner, az AVE anyavállalata, az Energie AG elnöke nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a menetrendről: „Mert a magyar kormány kiszámíthatatlan”. Ennek ellenére Brüsszelben reménykedik: „Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az EU átenged egy ilyen törvényt. Ez ugyanis alapjaiban rendítené meg a belső piac alapgondolatát.”

Az ágazat európai szövetsége (FEAD) a törvénytervezet ellen panaszt tett az Európai Uniónál. A szintén osztrák Abfall Service AG (ASA) vezetője, Wolfgang Leitner viszont reméli, hogy a törvénytervezet miatt indult európai uniós jogi eljárás lezárultáig nem szavaznak a törvényről. Ha Brüsszel akadályozza is a törvény elfogadását, van egy tartalék terve a miniszterelnöknek, vagyis közhasznú cégekké alakítaná át a közszolgáltatókat. Ebben az esetben minden szolgáltatót törvény útján közhasznú céggé alakítanának át, vagyis a vállalatoknak a nyereségüket tovább kell adni az ügyfeleiknek. A hulladékgazdálkodás mellett ez érintené az áram- és a gázszolgáltatókat is. Orbán azt veti egyes cégek szemére, hogy a lakosság terhére túl nagy profitra tettek szert. „Ebben az esetben számunkra nincs értelme a magyarországi befektetéseknek” – mondta Leitner.

A Die Presse hasábjain egy másik írás is foglalkozik a hulladékgazdálkodás kisajátításának tervével. A konzervatív lap úgy vélekedik a hulladéktörvénnyel kapcsolatban, hogy a kényszerállamosítás Hugo Chávezre emlékeztet, azzal a kivétellel, hogy Chávez nacionalista ámokfutását a nemzetközi kőolajkonszernek és több kapitalizmusellenes, globalizációellenes támogatók is körbeudvarolták, de még Ausztriában is. Chávez politikájával ellentétben Orbán Viktor hadjárata az ország állítólagos kiárusítása ellen osztrák vállalkozókat, osztrák munkahelyeket érint és veszélyeztet – írta Gerhard Hofer. Az euróövezeti válság árnyékában Magyarország szinte észrevétlenül az EU "erősen problémás esetévé" vált. "Ha hangosan elgondolkodunk arról, hogy Görögországot kitessékeljük az euróövezetből, akkor hovatovább fel kell tennünk azt a kérdést is, hogy meddig fogadható el az EU közösségében egy olyan kormány, mint a magyar" – vélekedett a cikkíró. Az Európai Bizottság a változatosság kedvéért olyan szankciókat is kiszabhatna, amelyeknek van értelme. Az osztrák bankok például hónapok óta vizsgálják, hogy tegyenek-e jogi lépéseket Magyarország ellen. Ám Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezetője úgy véli, nem nagy az esély arra, hogy valóban perelnek. Emellett kívánni valót hagy maga után az EU támogatása is – teszi hozzá.

Orbán Viktor 2012 elején jelentette be, hogy átalakítják a rendszert. A törvényjavaslat előírja, hogy a közszolgáltatásokat csak olyan cég végezheti majd, melyben a többségi tulajdonos az állam. A szabályozás a tervek szerint 2013-ban életbe lép. Mivel a településeknek néhány hónapra szükségük van az átálláshoz, ésszerűnek látszik az őszi döntéshozatal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás