Hirdetés

Talán nem is gondolnánk, hogy a különböző oldalakra feltöltött irdatlan mennyiségű adat vagy a rengeteg (kéretlen) e-mail hozzájárul a klímaváltozáshoz.. Az adatközpontok adják az éves CO2-kibocsátás 2 százalékát. Hasznos tippek digitális szeméthalmunk csökkentésére.

A digitális környezetszennyezés egyre égetőbb probléma napjainkban. Lényege, hogy az internetre feltöltött adatoknak tárhelyet biztosító szerverek működtetése szén-dioxid-kibocsátással, valamint többnyire még fosszilis energiafogyasztással jár, így fokozva a klímaváltozást. Ugyan pontos adat nincs arra vonatkozólag, hogy az adatközpontok összesen mekkora környezeti terhelést jelentenek, az ausztrál ABC egyik műsorában elhangzott becslés szerint a világ éves szén-dioxid-kibocsátásának 2 százalékát adják, ami összhangban van a Berkeley Egyetem tanulmányával, amely szerint a világ energiafogyasztásának 1-2 százalékát a közel 100 millió szerverpark működtetésére használják.

A Greenpeace jelentése szerint 2020-ra az adatfarmok évi több mint 1034 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért lesznek felelősek, és az energiaigényük is a kétszeresére nő. A legnagyobb IT-cégek – mint például a Google és az Apple – azonban már dolgoznak azon, hogy ez a prognózis ne váljon valóra.

2,2 millió terrabyte adat – naponta!

Sajnos egyelőre szükség is van ennyi adatközpontra – sőt egyre többre – , hiszen Az IBM becslése szerint manapság 2,2 millió terrabyte adat keletkezik naponta. Eric Schmidt, a Google volt elnöke ezt a mennyiséget úgy próbálta érzékeltetni, hogy ennyi adat keletkezett a civilizáció hajnala és 2003 között – összesen. Az IDC friss Digital Universe tanulmánya szerint ez a mennyiség csak fokozódik: A jelenlegi ismeretek alapján az adatmennyiség minden két évben megduplázódik 2020-ig. Így a következő nyolc év során 40 zettabyte-nyi adatot produkál a világ, ami azt jelenti, hogy minden emberre a Földön 5200 gigabyte jut majd. A 40 zettabyte – azaz 40 billió gigabyte – becslés szerint 57-szer több mint ahány homokszem van a világ összes tengerpartján.

Egy nap alatt 300 millió fotót töltünk fel a Facebook-ra

És hogy honnan származik ez a hatalmas mennyiség? Például a fényképekből, amelyek – köszönhetően az egyre nagyobb felbontású kamerával rendelkező gépeknek és okostelefonoknak – egyre nagyobb helyet foglalnak – mind a számítógépünkön, mind pedig az interneten. 2011-ben 360 milliárd kép készült, amit tárolunk, feltöltünk, megosztunk és archiválunk. Egyre népszerűbbek a képmegosztó szolgáltatások is: 2011-ben percenként 3125 képet töltöttünk fel a Flickr-re, még a legnagyobb "fotótárba", a Facebook-ra naponta 300 milliót (eddig összesen mintegy 300 milliárdot).
A legnépszerűbb közösségi oldal emellett napi 2,7 milliárd like-ot, 2,5 milliárd megosztást is "termel" – és minden egyes nap 500 terrabyte-nyi adattal bővül az oldal.

A kulcs pedig – mint az élet területén – itt is a tudatosságban és a mértékletességben van:  Tovább >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás