A rovat kizárólagos támogatója
FM Sajtóiroda

Az Európai Bizottság minden évben kiosztja a „Legjobb LIFE természetvédelmi program” díját, az előző évben lezárt projektek körében. 3 kategóriában összesen 63 európai uniós program közül 23 kapta meg ezt az elismerő kitüntetést, köztük „A kerecsensólyom védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” című LIFE+ projekt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával megvalósult nemzetközi projektben négy ország tizenhárom szervezete fogott össze a világméretekben veszélyeztetett kerecsensólyom védelmében. A projekt legfontosabb célja az volt, hogy az előző, 2011-ben szintén „Legjobb LIFE természetvédelmi program” tapasztalatait felhasználva, annak eredményeit segítsen átadni Bulgária és Románia számára. A magyar társult kedvezményezettek a Kiskunsági-, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, DÉMÁSZ, ELMŰ-ÉMÁSZ, MAVIR, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány és a Zöldfolyosó Közalapítvány voltak.

Bulgáriából a BirdLife Bulgária, Romániából a MILVUS Egyesület és a BirdLife Románia, Szlovákiából a Szlovák Ragadozómadár-védelmi Egyesület valamint a Nyugat-Szlovákiai Áramszolgáltató Vállalat vett részt a munkában.

A projekt keretében 150 költőládát helyeztek ki Bulgáriában és Romániában, hogy újabb költőhelye legyen a Magyarországon növekvő és újabb élőhelyet kereső állománynak. Összesen 8916 db veszélyes középfeszültségű villanyoszlopot tettek biztonságossá a négy országban.

Kerecsensólyom fiókákkalKerecsensólyom fiókákkalMagyarországon a fejlesztett 6547 db oszlopból 662 db oszlopra új madárbarát fejszerkezet került.

A projekt keretében a műholdas jeladók idős madarakra helyezésével sikerült kimutatni a szélerőművek kedvezőtlen hatását, ami azt bizonyítja, hogy kiszorítják a madarakat az élőhelyükről. Szintén a műholdas jeladók segítségével vált bizonyossá a rágcsálók, különösen az ürge jelentősége a sólymok táplálkozásában. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában közel 1000 ürgét telepítettek hat alkalmas élőhelyre, hogy jövőbeni táplálékforrást biztosítson a kerecsensólymoknak. A projekt munkájáról és eredményeiről film és számtalan dokumentum készült.

A projekt jelentősen hozzájárult a Globális Kerecsensólyom-védelmi Akcióterv elkészítéséhez, amelyet a UNEP Vonuló madarak Egyezménye (CMS) 2014-ben fogadott el. A „Legjobb LIFE természetvédelmi program” díjkiosztó ünnepségére 2016. május 31-én kerül sor Brüsszelben, az ún. „Zöld hét” rendezvény keretében. A nyertes pályázatokat emlékplakettel jutalmazzák, illetve egy speciális kiadványban és a hivatalos LIFE honlapon is bemutatkozhatnak.
A 23 Legjobb projekt közül öt a Tagállamok szavazata alapján megkapja a „Legjobbak legjobbja” címet, amelynek eredménye majd csak május 31-i díjátadón derül ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás