A rovat kizárólagos támogatója

Újabb Volkswagen-konszernbe tartozó motorcsaládban találtak csaló szoftvert az amerikai hatóságok. Ezúttal a 3.0 literes dízelekkel van gond.

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) több Audi, Porsche és Volkswagen típusban talált olyan szoftvert, amelyek meghamisítják a környezetvédelmi mérési eljárást.  Mint az Automotive News írja a csoport presztízsmárkái érintettek leginkább ebben az ügyben. Az ügynökség tegnap bocsátotta ki azt a nyilatkozatot, amelyben leírják, hogy a 2014-es VW Touareg, 2015-ös Porsche Cayenne, a 2016-os Audi A6 Quattro, az A7 Quattro, az A8, az A8L és a Q5 crossovert vizsgálva találtak csaló szoftvert. Mivel viszonylag új gyártmányokról van szó, így a jelenlegi adatok szerint az Egyesült Államokban nagyjából 10 ezer autó lehet érintett.

A csaló algoritmus hasonlóan működött az előzőhöz, érzékelte, hogy mikor zajlik mérési eljárás, vagyis „meghatározott környezetben” van az autó. Ilyenkor a kibocsátott nitrogén-oxid szintet az elvárt értéken tartotta. Ugyanakkor az EPA-szerint, egy másodperccel a mérés befejeztével, a rendszer kikapcsolt és akár kilencszeres károsanyag-kibocsátást is mértek. Az EPA azt is hozzáteszi, amennyiben nem a kaliforniai állam által alkalmazott szabályok szerinti tesztet végzik, akkor a nitrogén-oxid értékek a kezdetektől magasabbak és konzisztensen magasabb értékeket mutatnak.  Az érintett V6-os 3.0 literes dízelmotort, az egyik legjobb konstukciónak tartották ezidáig.

A márkáknak éppen akkor érkezik az újabb pofon, amikor már kezdtett körvonalazódni az emlékezetes, két hónapja kirobbant 2.0 literes dízeleket érintő csalási botrány utáni stratégia.  A Volkswagen-csoport új vezetője, aki a Porschétól érkezett, Matthias Müller, pont a napokban tett ígéretet hogy hamarosan bemutatja a csoport átalakításának öt legfontosabb lépését.  „A jelenlegi helyzetnél messzebbre kell tekintenünk és meg kell teremtenünk az előfeltételeket ahhoz, hogy a Volkswagen sikeresen fejlődhessen tovább”- mondta Müller szerdán Wolfsburgban. Az ötpontos terv segítségével kíván arról gondoskodni, hogy a Volkswagen a jövőben is a világ legjobb autógyártói közé tartozzon – írta a hvg.hu.
 

Az Audi valódi arca. Hozzák nyilvánosságra az Audinak fizetett százmilliárdokat!

Az Audi valódi arca. Hozzák nyilvánosságra az Audinak fizetett százmilliárdokat!

A szeptember végén kirobbant Volkswagen botrány hatására szembe kellett néznünk a német autógyártók valódi értékrendjével. A manipulált motorok esete nem csak egyszeri botlás volt a cégcsoport részéről, hanem rávilágított az általános, kizárólagosan profit-orientált hozzáállásukra is. A kúria döntött: hozzák nyilvánosságra az Audinak fizetett százmilliárdokat!

A világ egyik legnagyobb motorgyára Győrben, Magyarországon található. Az Audi állít itt elő motorokat. 2009 óta többek közt több mint 2 millió olyan trükkös egységet, amelyekkel az Audit is tulajdonló Volkswagen-csoport a közelmúltban lebukott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás