Hirdetés
greenfo/MTI

A rendőrség eltökélt, és minden lehetséges módszert bevet, hogy véget vessen „a karantén egyik legpusztítóbb következményének”.

„Pénzt, paripát, fegyvert” bevetve egy nyugat-angliai grófság rendőrsége úgy döntött, a koronavírus-világjárvány alatt elharapózott kutyalopások miatt adatbankot hoz létre a háziállatok DNS-mintáiból.

Gloucestershire rendőrsége számolt be a világpremiernek számító döntésről, amellyel a rendőrség tudományos részlegei által már széles körben használt genetikai módszereket alkalmaznak. A britek amúgy is híresek a négylábú állatok iránti szenvedélyükről, a világjárvány miatt elrendelt karantén alatt pedig ugrásszerűen megnőtt a társállatok iránti kereslet. Az állatok árai az egekbe szöktek, így szervezett bandák semmitől sem visszariadva, időnként kegyetlen módszereket is bevetettek az állatok ellopására a nagy haszon reményében.

„A kutyalopásoknak hatalmas hatásuk van a tulajdonosokra és a családjukra” – mondta el Emma McDonald, a helyi rendőrség egyik vezetője, aki kifejtette: eltökéltek, hogy mindent bevessenek a lopások megakadályozására.

A „DNA Protected” (DNS-védett) program keretében nyálmintát vesznek a kutyáktól, és a DNS-re vonatkozó adatokat a rendőrség számára az egész országban elérhető adatbázisban tárolják majd. A gazdiknak ehhez egy 75 fontos (30 ezer forint) mintavevő készletet kell megvásárolniuk. A glouchestershire-i rendőrség valamennyi kutyáját nyilvántartásba vették már ily módon.

Chris Nelson rendőrfőnök „a karantén egyik legpusztítóbb következményének” nevezte a kutyalopásokat. „Minden lehetséges módszert be kell vetnünk, hogy véget vessünk a feketekereskedelemnek, és reméljük, hogy ebben segítségünkre lesznek a tudományos eredmények” – mondta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás