Hirdetés
Forrás: telex.hu

Talán közismert, hogy milyen elképesztő fejlődésnek számított a bűnüldözés számára a DNS-technológia. Évtizedek után kapnak el egy icipici minta segítségével bűnözőket, vagy azonosítanak be rég elveszettnek hitt embereket. A dél-franciaországi Béziers városában a kutyák nyálmintáival követik vissza az utcán hagyott kutyaszar „termelőjét”.

Egy francia kisvárosban most úgy döntöttek, hogy egy egészen elterjedt, de nem túl sikeresen üldözött bűntett ellen is bevetik a módszert:

DNS-technológiával azonosítják majd be, kik hagyják az utcán a kutyagumit.

A dél-franciaországi Béziers városában nyálmintát vesznek majd a kutyáktól, hogy az utcán hagyott kutyaszar „termelőjét” visszakövethessék. A járdán talált ürüléket a város begyűjti és megvizsgáltatja, majd az adatokat elküldik a rendőrségnek, amely a nyilvántartásban szereplő adatok alapján azonosítja a kutyatulajdonost, aki akár 122 eurós (kb. 46 ezer forintos) számlát is kaphat, amiért a városnak kellett feltakarítania helyette a kakit.

Emellett a kutya DNS-mintájáról kiállítanak egy dokumentumot is, amit a kutyasétáltatóknak maguknál kell hordani – ha ezt nem teszik, 38 eurós bírságot szabhatnak ki rájuk.

A projekt egyelőre két évig fog futni, kísérleti jelleggel. Robert Ménard helyi polgármester, egykori újságíró és a Riporterek Határok Nélkül társalapítója szerint a lakosoknak és a turistáknak is elegük van a város járdáin hagyott ürülékből. „Megszámoltuk, és havonta több mint 1000 »csomagot« szedünk össze, néha csak a városközpontban sokkal többet. Ez így nem mehet tovább” – mondta a Guardiannak.

Azokkal szemben, akik nem helyi lakosok, kicsit engedékenyebben járnak majd el az amúgy népszerű úti célnak számító városban. „Ha összeszedik a kutyapiszkot, nem fogjuk őket zavarni. Nem vagyunk idegengyűlölők. Nem a külföldiek jelentik a problémát, hanem a helyiek, akik nem takarítanak” – mondta a szélsőjobboldali politikus.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás