Hirdetés

A jelek szerint mégis hatásos volt a WWF mozgósító kampánya Európa egyik legnagyobb jelentőségű vizesélőhelyének megmentéséért. A spanyol kormány nyilvánosságra hozta az UNESCO Világörökségi Bizottságának leadott jelentését, melyben kötelezettséget vállalt a Guadalquivir folyón zajló kavicskitermelés leállítására.

A kormány azt is megígérte, hogy nem engedélyezi a folyómeder mélyítését célzó beruházást sem, amit a hajózhatóság elősegítése céljából már előkészítettek. Ha a kormány nem vonta volna vissza a kavicskitermelésre kiadott engedélyeket, akkor Európa legnagyobb kiterjedésű vizesélőhelye minden bizonnyal átkerült volna az UNESCO Világörökségi helyszínek között a veszélyeztetettek listájára. A WWF üdvözli Spanyolország döntését, amivel kiállt a létfontosságú élőhely megmentése mellett, ugyanakkor szorgalmazza, hogy a kormány mihamarabb tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a kavicskitermelésre vonatkozó tilalom még a 2017 júliusában esedékes Világörökségi Bizottsági ülés előtt hatályba is lépjen.

„Tizenöt éven át dolgoztunk azért, hogy a kormány megértse, az ipari kavicskitermelés végzetes hatással van a Doñana ritka és sérülékeny élővilágára, illetve azokra a halászcsaládokra, akiknek a megélhetése egyedül a Guadalquivir halállományától függ” – közölte Carlos del Olmo, a WWF Spanyolország igazgatója. A szakember kiemelte: „Ha valóban tettek kísérik majd a most nyilvánosságra hozott döntést, az egyszer és mindenkorra eltörölheti a kavicskitermelést és esélyt adhat a terület túlélésére.” A WWF nagyszabású, mozgósító kampányának köszönhetően, mintegy 140 000 WWF támogató kérte levélben a spanyol kormányfőt, hogy álljon ki a Doñana Nemzeti Park megmentése mellett. Novemberben több ezer origami madarat küldtek el aktivisták a világ minden tájáról, amelyeket Madridban, a parlament épülete előtt állítottak ki.
 

Veszélyeztetett minősítés vár a Donana Világörökségi helyszínre

Veszélyeztetett minősítés vár a Donana Világörökségi helyszínre

December 1-én lejárt az UNESCO által meghatározott határidő, ameddig Spanyolországnak jeleznie kell, hogy mit szándékozik tenni a világörökségi listán szereplő Donana Nemzeti Park megmentéséért. A WWF értékelése szerint a kormány nem tett eleget az UNESCO kérésének, ezzel veszélyeztetve az érintett madarak állományait, és ezen keresztül egész ökológiai rendszereket.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás