A rovat kizárólagos támogatója

70. születésnapján, bensőséges ünnepségen köszöntötték egykori kollégái, tanítványai, barátai Dr. Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott igazgatóját.

Az ünnepségen beszédet mondott Szilágyi Gábor a HNPI igazgatója, majd felidézte az Aradi Csabához kötődő személyes emlékeit és élményeit. Végül egyéni köszöntésekkel, baráti beszélgetésekkel és ünnepléssel folytatódott a rendezvény.

Dr. Aradi Csaba 1944. december 1-jén Celldömölkön született, ökológus, címzetes egyetemi docens, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója, a magyar természetvédelem elismert szaktekintélye. Az UNESCO MAB Nemzeti Bizottságának, a Ramsaari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottsága Természetvédelmi Munkabizottságának elnöke. 1969-től – kisebb megszakításokkal – tanít a Debreceni Egyetemen.

Tanítványai közül többen magyar és külföldi egyetemek professzorai, oktatói, kutatói. Igazgatása alatt a Hortobágyi Nemzeti Park – élőhelyeinek rehabilitációja, a tájsebek eltüntetése, a puszta eredeti arculatának szakszerű és igényes helyreállítása eredményeként – 1999. december 1-jén a Világörökség részévé vált.

Tudományos, szakmai tevékenysége fókuszában a hortobágyi ökológiai vizsgálatok mellett Debrecen és Debrecen környéki élőhelyek kutatása áll, nevéhez fűződik a Nagyerdő védett területének bővítése és az Erdőspusztai Tájvédelmi Körzet létrehozása. A közelmúltban dolgozta ki a Tócó-völgy természetvédelmi kezelési és fejlesztési tervét. Publikációi az általános ökológia, a konzervációbiológia, az etológia kutatási területeire, valamint Magyarország és az Európai Unió természetvédelmi kérdéseire terjednek ki.
Forrás és képgaléria az eseményről >>>
 


Egy hírünk  2002-ből 
 

Újra Aradi Csaba a Hortobágy Nemzeti Park igazgatója

Újra Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park korábbi igazgatóját bízza meg Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter a nemzeti park vezetésével – közölte a környezetvédelmi tárca sajtóosztálya. Aradi Csabát január 15-i hatállyal nevezi ki a miniszter, aki az eddigi igazgatót, Gyarmathy Lászlót eredményes munkájának elismerése mellett menti fel. Aradi Csabának, a nemzeti park egykori vezetőjének kinevezését Turi-Kovács Béla a természetvédelmi terület új szakmai kihívásaival indokolta, amelynek teljesítéséhez "az egész Hortobágyot átfogó, több évtizedes tapasztalat szükséges" – derül ki a közleményből. A tárca tájékoztatása szerint a közeljövőben induló agrár-környezetvédelmi program olyan további szakmai feladatokat jelölt ki a minisztérium számára, amelynek megvalósításában elsősorban Aradi Csaba felkészültségére számít – áll a közleményben. Aradi Csabát Pepó Pál, volt környezetvédelmi miniszter menesztette 2000 január végén, Turi-Kovács Béla azonban tavaly nyáron Hortobágyi miniszteri biztossá nevezte ki.

 


És egy cikk Aradi Csabától 2013 augusztusából

 

Belakták a rehabilitált Nagy-Sziket

Belakták a rehabilitált Nagy-Sziket

A Balmazújváros melletti Nagy-Sziken a Hortobágyi Természetvédelmi Egyesület 2009-óta végez élőhely-rehabilitációt. Sikeresen megvalósult a szikes tó medrének és partvonalának kiépítése, az özönnövények visszaszorítása, valamint a balmazújvárosi övárok építésének megindítása. Idén tavasszal és nyáron máris mutatkoztak olyan eredmények, melyek kedvező jövőképet sejtetnek.

Kapcsolódó anyagok:

Aradi Csaba ismét a HNP élén – nyilatkozat az MTI-nek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás