Hirdetés

Az ezredfordulóra Jászárokszálláson végképp megért a helyzet arra, hogy valamit kezdjenek az elhasználódott ivóvízhálózat okozta problémákkal. A több lépcsőben, különböző anyagokból készült csővezetékrendszeren áramló víz fertőtlenítésének óriási a jelentősége.
A múlt év tavaszán az addigi klórgázos, hypós ivóvíz fertőtlenítésről a fogyasztókra jóval kisebb vegyszerterhelést rovó klór-dioxidos fertőtlenítésre tértek át — tájékoztatott Gergely Zoltán polgármester. Az új technológiát jelentő fertőtlenítés bevezetésére 16 millió forintot költött az önkormányzat. Végeredményben a korábbiaktól eltérően a fertőtlenítőszer színtelen és szagtalan marad a vízben. Az új rendszer egyetlen „hátránya”, hogy a vezetékek belsejének lerakódásait az új fertőtlenítő leoldja. A csapvíz így az átmeneti időszakban néha zavaros. A csövekben ugyan eddig is benne voltak a leoldott anyagok, csak korábban rejtve maradtak a fogyasztók előtt. A klór-dioxidos fertőtlenítést régebben használó ivóvíz-szolgáltatók, illetve a szakirodalom tapasztalataira alapozva az átmeneti időszakot követően jóval kedvezőbb lesz a vízminőség, mint az megelőzően.

A város vízadó kútjai közül egyébként a nyáron hárommal akadtak problémák, így a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosítása érdekében a felújítás elengedhetetlen. A tervezést, előkészítést követően a jövő héten kezdik meg a felújítást, ami összesen 12 millió forintot vesz majd igénybe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás