A rovat kizárólagos támogatója
hvg hírlevél

Az antarktiszi Pines Island-öbölbe először 1985-ben hajózott az amerikai parti őrség jégtörője, a fedélzetén környezetvédőkkel, akik már akkor aggódtak az ide torkolló két óriási gleccser állapota miatt.

A szokatlanul meleg januári napok az ukrajnai háború kiváltotta energiaár-robbanás közepette hozzájárulnak ahhoz, hogy Európa spóroljon a földgázzal, ám a környezetvédők inkább a klímaváltozás megállíthatatlanságának egy újabb jelét látják. És a figyelmüket a hatalmas nyugat-antarktiszi jégrégre irányítják, amely a tudósok szerint az emberiség utolsó védvonalát jelentik az óceánok pusztító vízszint-emelkedése előtt. A legnagyobb kockázatot a Thwaites-jégtakaró, illetve az ahhoz tartozó, ugyanilyen nevű gleccser jelenti. Ami a fontossága miatt az Ítéletnapi-gleccser elnevezést kapta, mert ha leszakad, és elolvad, az alaposan megemelheti a tengerszintet. A Thwaites és társa, a Pine Island-gleccser a róla leszakadó jéghegyeket a Pine Island-öblön keresztül az Amundsen-tengerbe ereszti, amely annyira veszélyes és elhagyatott, hogy Antarktisznak az a szektora, amit még egyetlen ország sem követelt magának.

A mai Amundsen-tengert – amely 1929-ben kapta a nevét a norvég sarkkutatóról – 1773 januárjában James Cook kapitány hajója érte el elsőként, amely abban is első volt, hogy átlépte a déli 66. szélességi fokot. A brit kormány megbízásából azt kellett felderítenie, van-e még valami Ausztráliától délre. Cook 300 kilométerre közelítette meg a Thwaites-gleccsert, és két évszázadig nem akadt ember, aki nála délebbre merészkedett volna hajóval. A jégtömb környékét az 1940-es években először a levegőből derítette fel az amerikai haditengerészet egyik repülőgépe. Cooktól délebbre, egyenesen a Pines Island-öbölbe először 1985-ben hajózott az amerikai parti őrség jégtörője, a fedélzetén környezetvédőkkel, akik már akkor aggódtak a két óriási gleccser állapota miatt.

Ez a világ legsebezhetőbb gleccsere, és a Nyugat-Antarktiszi jégtakaró stabilitásának kulcsa, de még csak most ismerkedünk meg a Thwaites-gleccserrel. Mi tartott nekünk ilyen sokáig?

A Nathaniel B. Palmer kutatóhajó a Thwaites-gleccser jégtakarójának jégperemén dolgozik az Antarktiszon. Fotó: Zuma Press

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás