A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Hatalmas tömegű, 1,4 milliárd köbméternyi jeget vesztett a nagyjából 1500 svájci gleccser tavaly szeptember óta – jelentette be tegnap a svájci tudományos akadémia.

Tavaly szeptemberhez képest a gleccserek jegének 2,5 százaléka olvadt el a különlegesen forró nyár miatt, csak a nagyon havas tél akadályozta meg, hogy még több olvadjon el.

A gleccserek tíz év alatt összesen tömegük egyötödét veszítették el. A folyamat azért aggasztó, mert az elmúlt télen helyenként rekordmennyiségű hó esett – olvasható az akadémia közleményében.  Wallis kanton gleccserei az olvadási időszak elején mintegy 70 százalékkal több havat kaptak, mint az elmúlt évek átlaga. Egyes völgyekben annyi hó esett, mint amennyi 70 évente csak egyszer várható.

Az áprilistól szeptemberig tartó fél év volt messze a legmelegebb a rendszeres mérések 19. századi kezdete óta – írta az akadémia.

Búcsú a gleccserektől

Búcsú a gleccserektől

A gleccserek további olvadását ebben az évszázadban csak egyetlen esetben lehetne feltartóztatni, ha azonnal leállítjuk az összes üvegházhatású gáz kibocsátását – erre jutottak a Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A 2015 decemberében tartott párizsi klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak érdekében, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, sőt ha lehet, a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot. A megállapodást aláíró országok célja továbbá, hogy a század végéig elérjék a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást, csökkentve a klímaváltozáshoz kötődő kockázatokat.

Az osztrák és a német kutatók azt vizsgálták tanulmányukban, hogy e célok betartása milyen hatással van a gleccserek egyre nagyobb mértékű olvadására – írtuk 2018. március 22-én.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás