A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

1970 óta 76 százalékkal csökkent a vándorló édesvízi halak populációja, a 30 kilónál nehezebb fajok pedig szinte teljesen eltűntek a folyóink nagy részéből.

Tavaly 16 halfaj kihalását jelentették, írja a The World’s Forgotten Fishes (A világ elfelejtett halai) című a WWF és számos más környezetvédelmi szervezet közös  közös kiadványa.  Dave Tickner, a WWF munkatársa elmondta, hogy noha az édesvizek a Föld legdinamikusabb élőhelyei közé tartoznak, az egész világon a katasztrofális pusztulás képét mutatják.  „A természet szabadesésben van, az élővilág küzd a fennmaradásért a szennyezett vizekben”– fogalmazott a szervezet édesvizekért felelős szakértője.

A Guardian összefoglalója szerint a szennyezés, a túlhalászat, az invazív, nem őshonos fajok telepítése és a klímaváltozás egyaránt hozzájárul az édesvízi halak eltűnéséhez.

Az édesvízi biodiverzitás kétszer olyan sebesen pusztul, mint az erdei vagy az óceáni. 

Nagy-Britanniában például mindössze a folyók 15 százaléka van ökológiai szempontból jó állapotban, elsősorban a mezőgazdasági tevékenység és a folyókba engedett szennyvíz miatt. Meredeken csökken a lazacpopuláció létszáma, veszélyben van az európai angolna is, a menyhal és a tokhal pedig teljesen eltűnt a brit vizekből.

A édesvízi halak embermillióknak jelentenek táplálékforrást, a halászaton és a díszhalkereskedésen át pedig megélhetést – írta a BBC hírportálja. A szennyezés, a túlhalászat, a duzzasztógátak építése és a folyók kiszáradása, a vizenyős területek lecsapolása miatt a halak száma drámaian csökken. A jelentés szerint a vándorhalak populációja az elmúlt 50 évben háromnegyedével zsugorodott. Ugyanebben az időszakban a nagyobb testű halfajok populációja 94 százalékkal lett kisebb.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás