A rovat kizárólagos támogatója

A légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának jelentős csökkenését észlelték a világ bizonyos városai és régiói felett a koronavírus-járvány miatti intézkedések nyomán. Velence halai és delfinei örülnek a járványnak.

A Columbia Egyetem kutatóinak előzetes eredményei szerint az elsősorban autókból származó szén-monoxid-kibocsátás tavalyhoz képest közel 50 százalékkal csökkent New Yorkban a hét néhány napján – írta a BBC.  A mutatók szerint tehát a felesleges autóhasználat visszaszorításának jelentős környezeti hatása van. A becslések szerint a járvány kitörése óta 35 százalékkal csökkent a közlekedés a városban.  A kutatók rámutattak továbbá, hogy 5-10 százalékkal esett vissza a szén-dioxid légköri koncentrációja a város felett és a metán esetében is enyhe csökkenést mértek.

A szakemberek szerint május beköszöntével, amikor a szén-dioxid-kibocsátás általában tetőzik, előfordulhat, hogy a több mint egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság óta tapasztalt legalacsonyabb szén-dioxid-szintet fogják mérni. De a kutatók szerint arra is vannak figyelmeztető jelek, hogy a járvány elültével drasztikusan megemelkedhet bizonyos káros anyagok szintje.  A Carbon Brief-en korábban megjelent tanulmány szerint Kínában 25 százalékkal csökkent az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás február két hetében. A szakértők szerint ennek következtében valószínűleg 1 százalékkal fog visszaesni az ázsiai ország egész éves szén-dioxid-emissziója.

Kínában és Észak-Olaszországban is az üvegházhatású gázok közé tartozó nitrogén-dioxid jelentős csökkenését észlelték, ami az autóhasználat és az ipari tevékenységek korlátozásával áll összefüggésben.  A légi közlekedés korlátozása és az otthonról való munkavégzés miatt valószínűleg sok más országban is csökkenni fognak bizonyos kibocsátások.  Bár az otthonról való munkavégzés miatt várhatóan megnő a háztartások energiafogyasztása, a közlekedés csökkenése és a gazdaságok általános lelassulása valószínűleg hatással lesz az összkibocsátásra. (MTI)

 

VELENCÉBEN FÖLDBE ÁLLT A TURIZMUS, CSERÉBE VISSZATÉRTEK A VÁROSBA A DELFINEK

Erre már hatvan éve nem volt példa, de nem csoda: a hajóforgalom leállt, így a víz sokkal áttetszőbb, a levegő pedig sokkal tisztább lett.  Európában messze Olaszországot bénította meg leginkább a koronavírus, jelenleg az országban már több, mint 35 ezer fertőzött van. A járványveszély miatt azonban a hatóságoknak lényegében az egész országot le kellett zárniuk: az utcára bár bevásárlás céljából például ki lehet menni, de a városokból elutazni csak különengedéllyel lehet, és tilosak a nyilvános események is. Ebből is következik, hogy az ország turizmusa is pont a turisztikai szezon előtt földbe állt.  Emiatt viszont az egyébként komolyan elturistásodott észak-olasz városból, pl. Velencéből is kiűzte a koronavírus a tömegturizmust, a város csatornáin így lényegében megállt a forgalom. A leállásnak azonban volt egy váratlan, és a helyi lakosok által üdvözölt következménye is:

az általában gondolákkal és hajókkal zsúfolt csatornákban megjelentek a hattyúk, a kikötőben pedig delfinek is úsznak.

Sokan ezt annak tudták be, hogy a vízi forgalom leállása miatt kitisztult a víz Velencében, ugyanakkor az ABC Newsnak küldött nyilatkozatában a velencei lagúnarendszer tudományos vizsgálatával foglalkozó konzorcium igazgatója igyekezett emlékeztetni: a csatornák nem tisztultak ki, csupán azért látszanak kristálytisztának és átlátszónak, mert a víz alján az üledéket nem kavarja fel semmi. Ugyanerről beszélt a CNN-nek a város polgármestere is: szerinte nem is a víz, inkább a város levegője tisztult ki jelentősen, hiszen a csatornákból eltűntek a vízibuszok, a kikötőkbe sem jönnek óriási turistahajók.
A helyiek viszont természetesen örülnek a delfinek feltűnésének, egy Twitter-felhasználó arról beszélt, már 60 éve nem láttak delfint a csatornákban. Via azonnali.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek