A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nepszava.hu

Bírálják a Brüsszelnek benyújtott nemzeti helyreállítási terveket az Európai Parlament zöldpárti képviselői az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek címzett és a Népszava birtokába került levélben.

A 14 oldalas dokumentumban többször is megemlítik a magyar programot, amely szerintük több ponton is kívánnivalókat hagy maga után. Kifogásolják például, hogy a kormány csak formailag vonta be a helyi és regionális hatóságokat a terv kidolgozásába, ezért a konkrét javaslataik nagyrészt hiányoznak belőle. A helyreállítási alapról szóló rendelet pedig kötelezi a tagállamokat az alapos konzultációra minden érintettel.

A Zöldek emellett úgy vélik, hogy a magasszintű korrupció leküzdését célzó tavalyi és tavalyelőtti brüsszeli ajánlásokat sem teljesítik maradéktalanul a magyar hatóságok, jóllehet ezt is előírja számukra jogszabály. A tervbe vett ügyészségi informatikai rendszer kialakítása nem fogja javítani a közérdekű adatokhoz való hozzáférést, a vezetők “többszintű audiovizualizációs képességének a kiépítése” pedig nem megoldás a döntéshozatal átláthatóságának a megteremtésére, érvelnek az EP-képviselők.

A levélírók azt kérik a bizottsági elnöktől, hogy a testület utasítsa el azokat a reformokat és intézkedéseket, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.


Hova kallódott el a többezer milliárdos magyar uniós terv?
A magyar kormány teljes káoszba fullasztotta a Helyreállítási Alap felhasználásának előkészítését. Mostanra már a kormány sem tudja, pontosan mit csinál és kérdés, hogyan fog kitalálni a saját maga által létrehozott útvesztőből. Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás