A rovat kizárólagos támogatója

Pilismaróti ügy. Jelenleg is zajlik. Hogyan lehet a civil kurázsit kifárasztani egy igazi Dunakanyar kérdésben? Hát így. Most elmondom. A Pilismaróti külszíni sóderbánya ügy rá a példa.

A tavaly megbukott pilismaróti önkormányzat elfelejtette értesíteni a lakosságot, hogy 1,2 millión négyzetméteres külszíni sóderbánya kifejtésre adtak zöld utat egy beruházónak. Amikor ez kiderült akkor olyan botrány kerekedett lett belőle, hogy először a polgármester majd a képviselő testület mondott le. Az üdülőövezet és a falu közötti részen egy ekkora tájromboló projektnek zöld utat adtak?

A történet igazán elszomorító. Jogilag csak a pilismarótiak ügye. Viszont ez a beruházás kihatással lesz az egész Dunakanyar ökológiai rendszerére, tájképére. A környék településein élő emberek nyugalmát és biztonságát is csökkentik ezáltal. Zaj, por, teherautók, óriási hangzavar. Csikorgó kotróhajók, dübörgő összekötött uszályok, 32 tonnás teherautók. Bizony ez már innentől kezdve nem csak Pilismarótra tartozó ügy.
Mert kihatással lesz a környékbeli településeken lakók életére, nyugalmára?

Tönkremegy a vendéglátás-turisztikai ágazat forgalma is ezen hatások miatt?

És miért fáradhat el a civil kurázsi?

Könnyedén, mert a gazdasági lobbi elkezdte megosztani a bánya ellen küzdőket. Fondorlatosan. Egyeseket megvezetnek, másoknak beígérnek valamit. Lényeg a gazdasági profit.

Eddigi fejlemények: A bányának szükséges – korábban kiadott – környezetvédelmi engedélyt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztálya, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya augusztusban visszavonta. Az elutasító határozat ellen a GM-PRO Kft. fellebbezéssel élt és közigazgatási per keretében megtámadta azt. A tárgyaláson az alperes (Kormányhivatal) oldalán a Levegő Munkacsoport volt, valamint a falu nevében hallgatóként jelen volt 1 civil fő (több civil részvételét a vészhelyzet miatt nem engedélyeztek). A tárgyalás 2021. március 04.-én volt, a Győri Törvényszéken. A bíró a felek meghallgatása után a tárgyalást elnapolta. (A per áprilisi folytatásáról beszámolunk majd)…

A Dunakanyarban élők majd megszívják a 10 éven keresztül zajló hangzavart míg meg nem őrülnek. A szobiak biztos. A zebegényiek még jobban. A Pilismarótón élők elvesztik ráadásul majd az ingatlanjaik értékét is illetve a teherautók mozgása miatt repedezni süllyedni, károsodni fognak a házaik. Ugye az nem semmi lesz amikor az emberek az életükért fognak átfutni az utcákon mert egy 32 tonnás jószág nem könnyedén áll meg?
Mivel egy medencében a hegyek között van a terület a hang tovaszáll majd egészen Dömösig. És arra is szállítani fognak majd a nagy teherautók. Ugye kedves Dömösön élők ez mennyire nem lesz jó?
A vízparti kutakat is veszélybe sodorják az 1,2 millió négyzetméteren kifejtett sóderbánya területével.

Porfelhők szépen még a lokális klímát is megváltoztatják.

9000 partifecskének a fészkelőhelye szűnik meg.

Erre a tevékenységre ráépülhet majd a Duna medrének átlagosan 2,7 vízmélységűre való kotrása. Mert kell a hajózásnak a megfelelő vízmélység. Ezzel együtt majd fel sem tűnik,hogy a Pilismaróti Duna-partot kivégzik egy ilyen bányával.

A civilek ügyét nem támogatja a rendszer.

Mert nekik első a profit.

Azon tessék csak kedves olvasók elgondolkodni, hogy az ország egyik legszebb turisztikai helyszínén miért is lett hirtelen szükséges sódert termelni? És egyéb turisztikai beruházásoknak miért akadályozó tényező a környéken élők ottléte??? Fel kellene majd azokat is vásárolni? Esetleg majd később 10x áron értékesíteni? Összefüggések? Ugye?

Az sem érdekli az államot, hogy mi a térségben lakó emberek az állam egyik pillérei vagyunk mint az állampolgárok.

Ezért ezzel a nyílt levéllel felkérem a térségünk országgyűlési képviselőit, (Völner Pál és Rétvári Bence urakat) hogy minden eszközzel támadják meg a pilismaróti bányaberuházást.

AZ OLDALUNK NEM POLITIZÁL DE EBBEN AZ ESETBEN A LAKOSSÁG ÉRDEKÉBEN MEG KELL SZÓLÍTANUNK MINDENKIT AKIK AZ ÉRDEKÜNKBEN FEL TUDNAK LÉPNI!

Mert a Dunakanyarban bányamentesen szeretnénk éni.

Amennyiben nem segítenek az országgyűlési képviselők a térség lakóin akkor a nagy nyilvánosság előtt “szégyenpadra ültetem” őket és az országos médiának is leírom, hogy nem segítettek nekünk.

Viszont ha láthatóan segítenek akkor a nagy nyilvánosság előtt kiemelem a munkájukat, és az is országos nyilvánosságot kap.
Nem vagyok senkinek a politikai bértollnoka.
Ezért is hatásos ha egy ilyen független oldaltól mennek ki a hiteles hírek.
Akár pozitív akár negatív értelemben.
Higgyék el megteszem!
Kedves olvasó vigye el ezt a hírt az ismerőseinek is egy megosztással, mert bajban van a Haza!
És a Dunakanyar Életérzésünk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás