Hirdetés

Egy budapesti csecsemő naponta egy cigaretta füstjének megfelelő szennyet szív be. Évente mintegy 50 000 lengyel hal meg idő előtt a levegőszennyezettség következtében.

A csehországi Ostravában tartotta első megbeszélését a tisztább levegőért küzdő három civil szervezet, a Levegő Munkacsoport, a cseh Čisté nebe (Tiszta Égbolt) és a lengyel Warszawski Alarm Smogowy (Varsói Szmogriadó). A Visegrádi Alap által támogatott projekt keretében tartott rendezvény előadásaiból az alábbiakban a lengyelekét ismertetjük, ami – úgy véljük – komoly tanulságokkal szolgálhat számunkra is.

Varsó, Krakkó és más lengyel városok többször szerepeltek a világlapokban azzal, hogy a levegőjük a legszennyezettebbek közé tartozik a Földön. Az ország gazdasága nagyrészt szénre épül, és nemcsak az erőművek, de ötmillió háztartás is szénnel fűt – ráadásul a legrosszabb minőségű szenekkel (nagyrészt lignittel) és többnyire 19. századi minőségű kályhákban. Sokan műanyagot és egyéb hulladékot is égetnek. A városokban pedig mindezt tetézik a rengeteg gépjármű által kibocsátott szennyező anyagok.

Ezt a súlyos helyzetet a kormány sajátosan „oldotta meg”: az egészségre leginkább ártalmas káros anyagra, az apró részecskékre (PM10) a szmogriadó riasztási határértékét köbméterenként 300 mikrogrammban állapította meg, ami a magyar határérték háromszorosa (a párizsinak pedig a hatszorosa).

A szmogriadó tájékoztatási (bal oldali ábra) és riasztási PM10 határértéke (jobb oldali ábra) néhány országban, illetve térségben

Mindennek ismeretében nem meglepő az Európai Környezetvédelmi Ügynökség az az adata, hogy évente mintegy 50 000 lengyel hal meg idő előtt a levegőszennyezettség következtében. Korábban a lengyel civil szervezetek keveset foglalkoztak a problémával, de az utóbbi időben egyre aktívabbak. Egyik sikeres kezdeményezésük a „szmogszámoló”, amely azt mutatja, hogy az adott városban a szennyezett levegő belélegzése egy nap egy felnőtt által mennyi – filter nélküli – cigaretta elszívásának felel meg. (Ezt úgy számolják ki, hogy összevetik, mennyi – erősen rákkeltő – benzopirén kerül a levegőbe az egy cigaretta elszívása során, illetve az adott város levegőjének egy napon keresztüli belélegzésekor a hivatalos adatok alapján.)

A szmogszámlálóra egyre több város adatait viszik fel, és már Budapest is felkerült. Fővárosunkban minden felnőtt évente 1005 cigaretta (azaz naponta csaknem három) füstjének megfelelő szennyező anyagot szív be a levegőből. Mivel egy csecsemő harmadannyi levegőt „fogyaszt”, mint egy felnőtt, ő naponta egy cigarettányi szennyezést lélegzik be. Viszont a szervezete sokkal érzékenyebb, mint egy felnőtté, így nála a károsodás veszélye is sokkal nagyobb. Ezt tetézi, hogy a csecsemőkorban a szervezetbe kerülő benzopirén a felnőtt korban okozhat rákos megbetegedést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás