A rovat kizárólagos támogatója

Milyen erdőt szeretnének a denevérek? És a madarak? Mi a holtfa szerepe az erdei életközösségekben? – minderre választ ad a WWF Magyarország új, YouTube-on ingyenesen elérhető E-kampusza. Az online előadások átfogó képet adnak az erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) jelenlegi helyzetéről, védelmük és megóvásuk fenntartható módjairól.

A "Kárpáti erdeink kutatása" című projekt a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a WWF Magyarország és a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület együttműködésében valósul meg. Külső partnerként kiemelt jelentőségű a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság, mint irányító hatóság és az Ipoly Erdő Zrt., mint erdőgazdálkodó együttműködése.

A projekt mintegy 50 000 hektár erdőterületről, valamint az Európai Unió szintjén jelentős állatfajokról gyűjtött új adatokat 2012 és 2017 között.

A WWF Magyarország a program keretében három szakmai előadást rögzített és tett közzé YouTube csatornáján. Az E-kampusz célja, hogy a Kárpátok régiójához tartozó Északi-középhegységen található Natura 2000 élőhelyek és fajok védelmét, valamint a természetvédelmi szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeit minél tágabb közönség számára bemutassa. Az előadások közérthetően, de a szükséges szakmai alapossággal járják körbe az erdei életközösségek, erdőtípusok, valamint a projekt keretein belül kutatott állatcsoportok helyzetét.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője a felvételekkel kapcsolatban kiemelte: "célunk bemutatni, milyenek azok az erdők, amelyek a denevérek és madarak számára a leginkább élhetőek. Más tényezők mellett például az erdőben található elhalt faanyag, álló és kidőlt holtfa is fontos szerepet játszik a gombák, növények és állatok fennmaradásában; melyek együttesen biztosítják az erdő egészséges működését" – tette hozzá. Az erdei életközösségek szereplőinek bonyolult kölcsönhatásairól Bajor Zoltán, Dr. Görföl Tamás és Dr. Ódor Péter beszélnek – mindannyian gyakorlott terepi szakemberek, akik éveket töltöttek az erdők mélyén, ritka és gyakori fajokat egyaránt vizsgálva. A kiselőadások hasznos kiegészítői lehetnek a középiskolai biológia óráknak, egyetemi kurzusoknak, de az erdőt járó turisták számára is érdekes információkat tartogatnak. 

 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek