A rovat kizárólagos támogatója

Egy magyar átlagosan évente 379 kiló szemetet termel, vagyis naponta több mint egy kilónyit – derül ki az Eurostat összesítéséből. Ezzel jócskán a 480 kilós EU-átlag alatt van Magyarország, ráadásul a korábbi évekhez képest is csökkent a megtermelt szemétmennyiség.

2005-ben még 460 kiló volt ez nálunk, az unióban pedig fél tonnánál is több, átlagosan 515 kiló.

A legtöbb szemetet (777 kilót) a dánok termelik, a legkevesebbet – mindössze 261 kilót – a románok. Magyarország jóval a régiós államok fölött „teljesít”. Az EU statisztikai hivatala összesítésében azonban megjegyzi: az egyes országokban eltérő módon mérhetik a hulladék mennyiségét, ez is magyarázhatja a nagy eltéréseket.

Az Eurostat adataira hivatkozva a HVG szerint a gyűjtésnél és a reciklálásnál is nagyok az eltérések. Összességében az EU-ban a háztartási hulladék 30 százalékát szelektálják, 17 százalékát pedig komposztálják. A legmagasabb arányban a németek hasznosítják újra a szemetet (66 százalék), a magyaroknál ez az arány megfelel az átlagnak. Üveg esetén pl. a koncepciótlan és visszaállamosított hulladékgazdálkodási rendszer miatt romlik az arány.

 

Kapcsolódó anyagok:

Üveggyűjtő ötletelés kérdőjelekkel

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek