A rovat kizárólagos támogatója

A kikelet hírnökei márciusban bukkannak fel a hazai erdőkben – megjelenésük nem csak a tél elmúltát, hanem a turistaszezon kezdetét is jelzi. A kora tavaszi napfény és a természet szeretete sokakat az erdőbe csalogat, ugyanakkor a természet és saját magunk védelme érdekében nem árt a fokozott óvatosság. Tavaszi aktualitásokat, jó tanácsokat gyűjtöttünk össze.

A tavaly december eleji ónos eső okozta jégkár pusztításának nyomai még mindig látszanak a Pilisi Parkerdőben, de a turistautak nagy részét az erdőgazdaság megtisztította, járhatóvá tette. Indulhatunk tehát az idei tavaszköszöntő túrákra. A fennakadt ágak, megdőlt fák miatt az utakról letérni azonban továbbra is veszélyes a jégkárral érintett területen. Ezek térképe és a még lezárt útvonalak listája a www.parkerdo.hu oldalon található. A kárfelszámolás folyamatosan zajlik, ezért az érintett területen mindenütt erdei munkagépekre, munkavégzésre kell számítani még a hétvégi napokon is.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tavaszköszöntő újdonsága a hármashatár-hegyi turisztikai fejlesztések második mérföldköve, a Hangár Bistro megnyitása a kirándulószezon kezdetére, amely a tavalyi erdei iskola átadása után tovább növeli a közkedvelt városközeli kirándulóhely turisztikai vonzerejét. A hármashatár-hegyi családbarát étterem és rendezvényhelyszín természetközeli környezetben, autóforgalomtól mentes övezetben, hatalmas teraszával minden héten szerdától vasárnapig 11-19 óra között várja vendégeit. A Hármashatár-hegy fejlesztése során a Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte a kilátópont és egy turistaszállás kialakításának előkészületeit.

A tavasz érkezését néhány látványosan szép növényfaj jelzi: márciusban nyílik először az erdőben a kankalin, a sáfrány, az ibolya, a leánykökörcsin és ebben az időben virágoznak a húsvéti ünnepkörben ismert barka virágzatukkal a különböző fűz fajok. Az időjárás enyhülésének emblematikus növényét, a gyakran már a hófoltok közt is megjelenő hóvirágot nagyobb tömegben láthatjuk az erdők, ligetek, cserjések aljnövényzetében. Ez a különösen szép növény még lombfakadás előtt nyílik, hogy minél több fényt szívhasson magába a talajon. Ezért csak rövid ideig, tavasz közepéig láthatjuk pompázni, utána már termését érleli. A növény a kereskedelmi gyűjtés miatt veszélyeztetett, ezért gyönyörködhetünk a virágában, de ne szedjük le! Igaz ez a többi kora tavaszi virágra is, amelyek vázába rakva egyébként is nagyon hamar elhervadnak.

Kora tavasszal érkeznek meg erdeinkbe a vándormadarak „legbátrabb” hírnökei, köztük a barázdabillegető, a seregély vagy az erdőkben fészkelő, fokozottan védett fekete gólya. Az erdei szalonka megjelenését hagyományosan a változó, de még nyomokban észlelhető természeti jelenségekhez, az időjárás lassú enyhüléséhez, a növényzet itt-ott tetten érhető fakadásához kötik. A szalonka csak naplemente után és hajnalban mutatkozik, a mi földrajzi szélességünkön általában rövid ideig tartózkodik. A kora tavaszi idő csalja elő üregéből a foltos szalamandrát, amelyet vizes, árnyékos helyeken, források mellett pillanthatunk meg. Az állatot ne akarjuk begyűjteni, természetes élőhelyükről kiszakítva hamar elpusztul. Magasabban fekvő erdőkben még zordabb időjárási viszonyokkal találkozhatunk, mint a városokban: ez időtájban is fontos, hogy megfelelően, rétegesen öltözködjünk!

Kora tavasszal a leggyakoribb az erdőtűz

A tavasz az erdőtüzek szempontjából veszélyeztetettebb, mint a nyár. A kora tavaszi rét- és tarlóégetés még mindig elterjedt a mezőgazdaságban: a gondatlanul meggyújtott és nem megfelelően felügyelt tűz sajnos könnyen átterjedhet a környező erdőkre. A tűz terjedését ilyenkor a tél során felgyülemlett elhalt növényi részek (fű, kóró, gallyak) segítik, melyek akár hideg időben is pár nap alatt kiszáradnak, és nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erősségű szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdőterületekre. A hazai erdőkben az úgynevezett felszíni tüzek a jellemzőek, melyek az erdő talajszintjén, illetve az annak közelében levő szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén koronatűzzé is fejlődhetnek. Az erdőtüzeket gyakorlatilag minden esetben emberi gondatlanság okozza!  A fokozott odafigyelés ezért nem csak az agráriumban dolgozók, hanem a turisták részéről is ajánlott: egy el nem oltott tábortűz vagy akár egy eldobott cigarettacsikk is komoly tűzveszélyt jelent.
Mindenképp figyeljük az erdészeti hatóság tűzgyújtásra, illetve látogatási tilalmára vonatkozó rendeleteit. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni! Az erdőtüzekkel, tűzgyújtással kapcsolatos aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatók.

Ne parkoljunk az erdészeti utakat lezáró sorompók elé!

A turistaszezon kezdetével egyre többen keresik fel gépkocsival az erdőt és sokan közülük igyekeznek minél közelebb jutni a kiszemelt kiránduló célponthoz. Főleg hétvégén jellemző, hogy rengeteg autó próbál megállni a közutak és a turistautak találkozási pontjainál a frekventált kirándulóhelyeken.
A parkolásnál azonban ajánlatos a figyelem! Az erdészeknek még a hétvége során is be kell jutniuk az erdőbe, hogy elláthassák feladataikat. Különösen igaz ez most, a jégtörés utáni kármentesítés időszakában, amikor a legtöbb helyen hétvégén is dolgoznak a szakemberek. Adott esetben a mentőknek és a tűzoltóknak is szükséges bejutniuk az erdőbe, például kiránduló-, vagy motorbaleset, erdőtűz esetén. Sajnos volt már példa olyan esetre, amikor a balesetet szenvedett beteghez igyekvő mentőt a sorompó közvetlen közelében álló jármű tartóztatta fel.

Amennyire lehetséges, igyekezzünk tömegközlekedéssel megközelíteni az erdőt. Ha autóval érkezünk, törekedjünk már a lakott területek kijelölt parkolóhelyein letenni gépkocsinkat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás