A rovat kizárólagos támogatója

Több száz civil menetelt Katowicében a klímacsúcson résztvevő vezetőknek üzenve: „Ébresztő, állj ki a klímáért!”. Ezzel egyidőben zárultak a klímacsúcs technikai-tudományos egyeztetései, melyek szakmailag előkészítik a tárgyalási dokumentumokat a jövő héten érkező magas szintű politikai vezetőknek. Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője is a civilekkel menetelt Katowicében.

Amíg a tárgyalók a szabálykönyv részletei felett próbáltak egyezségre jutni, addig a konferencia épülete körüli utcákat a klímáért tüntető civilek töltötték meg. A jelmezekbe öltözött aktivisták és civil felvonulók a fosszilis tüzelők, mint a kőszén, kőolaj és földgáz használatának beszüntetését követelték. Voltak olyanok is, akik egészen az olaszországi Velencéből tekertek el Katowicébe, ezzel üzenve a politikai vezetőknek, hogy tettekre, nem beszédre van szükség. Magyarok egy kis csoportja is részt vett a demonstrációban az LMP színeiben.

Ébresztő, állj ki a klímáért! Ébresztő, állj ki a klímáért!
A képre kattintva galéria nyílik.

„Úgy éreztem, hogy itt a helyem, mert a politikusoknak különösen naprakésznek kellene lenniük abban, hogy mit gondolnak az emberek” – mondta el Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője. A képviselőnő egyet ért azzal az üzenettel, hogy „politikusok, itt az ideje felébredni, […] mert 1992-ben Rióban fogadta el az ENSZ a klímaegyezményt [Éghajlatváltozási Keretegyezmény], és az elmúlt 26 évben sajnos azt kell, hogy mondjam, a helyzet csak rosszabbodott”. A politikus elismerte az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) éghajlati jelentésének fontosságát, és hangsúlyozta, hogy a tudományos megállapítások alapján „néhány éven belül radikális gazdaságpolitikai és társadalompolitikai változásokat kell megvalósítani”. Azonban úgy véli, a nemrég elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiának sokkal radikálisabbnak kellene lennie. „Ráadásul hamis kiindulópontot fogalmaztak meg, […] ugyanis 2015 óta növekszik Magyarország szén-dioxid kibocsátása, azonban ezt az éghajlatváltozási stratégia nem képezte le, gyakorlatilag olyan forgatókönyvvel számol, mintha csökkenne, vagy a 2014-es szinten maradna” – fűzte hozzá. A képviselőnő szerint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás terén is sok feladat lenne, például sokkal több szén-dioxidot elnyelő felületre lenne szükség, „ugyanakkor az elmúlt évtizedekben annak vagyok tanúi, hogy nagyon gyors ütemben pusztítjuk a zöldfelületeket”.

Ébresztő, állj ki a klímáért! Ébresztő, állj ki a klímáért!
A képre kattintva galéria nyílik.

A zöldfelületek védelmét hirdeti a lengyel Damien plakátja is, aki azért vett részt a megmozdulásban, mert nem akarja, hogy még több erdőt kivágjanak. A mikulás ruhába bújt Levente Katowicében dolgozó magyar, aki szerint az alulról szerveződő kezdeményezéseknek van igazi hatása. A grúziai Ana jelenleg önkéntesként dolgozik a városban, otthon pedig környezetvédelemmel foglalkozik.  A lengyel Magdalena a katowicei képzőművészetire jár, és fontosnak tartja, hogy mindenki halljon arról, hogy mi történhet, ha most nem cselekszünk a klíma érdekében. Hogy ő mit tesz a mindennapokban? „Nem eszem húst, és odafigyelek az energiatakarékosságra valamint arra, hogy ne termeljek túl sok szemetet” – válaszolta Magdalena.

Arra a kérdésemre, hogy mit tehet az egyén a mindennapokban az éghajlatváltozás ellen, Schmuck Erzsébet elsőként a fogyasztói társadalom káros magatartásformáira mutatott rá. Hangsúlyozta, hogy az egyre nagyobb fogyasztási igény és az eldobható eszközök használata mind hozzájárulnak a klímaváltozást előidéző folyamatokhoz, ezért az embereknek az egyéni életükben is át kell gondolni, hogy hogyan lehet sokkal környezetbarátabb, energiatakarékosabb módon élni. „Mindenkinek van teendője, tehát nemcsak a politikusoknak, de az egyéneknek is” – tette hozzá.

Mi vagyunk a jövő, adj nekünk esélyt – a fiatalok hangja a klímatárgyalásokon

Mi vagyunk a jövő, adj nekünk esélyt – a fiatalok hangja a klímatárgyalásokon

Eltűnő afrikai erdők, forró indiai városok, olvadó svájci gleccserek és szárazsággal sújtott amerikai földek – arc nélküli képek ezek, egészen addig, amíg nem ismerjük az ott élők történetét. Az ENSZ klímatárgyalások negyedik napján fiatalok mesélték el otthonuk kihívásait, s hogy mit tesznek ők az éghajlatváltozás ellen. Lehoczky Annamária tudósítása Katowicéből.

Azért jöttem, mert érdekel, hogyan működik a klímapolitika” – meséli lelkesen a még csak 17 éves minnesotai Mikayla Samlaska, míg buszunk a deres lengyel tájban robog a konferencia helyszíne felé. Mikayla egy középiskolásokból álló amerikai csoport tagjaként érkezett a konferenciára, hogy jobban megértse a klímapolitikai döntéshozás folyamatát, és hogy hasonló érdeklődésű fiatalokkal és szakemberekkel találkozzon.

 

Több ezer környezetvédő tüntetett ma az ENSZ klímacsúcs alkalmából

Kapcsolódó anyagok:

Mire van szükség a klímatárgyalásokon? – Több helyi vezető, zéró fosszilis energia

Merészség, felelősség és sürgősség – nagy a tét a katowicei ENSZ klímacsúcson

Mi vagyunk a jövő, adj nekünk esélyt – a fiatalok hangja a klímatárgyalásokon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás