A rovat kizárólagos támogatója

Már Magyarországon is minden tizedik kiló elfogyasztott gyümölcs banán. Ha megfizetnénk a termelése valódi árát, háromszorosába kerülne, így viszont létminimum alatt élnek a termelői.

A német Oxfam és a francia BASIC intézet 2014-es kutatása szerint a német szupermarketláncok árazási gyakorlata káros hatással van az ecuadori banántermelőkre. A tanulmány megállapítja, hogy részben az agresszív árlenyomó gyakorlatoknak köszönhető a banán kereskedelmi árának csökkenése, és ennek folyományaként pedig az ott élő mezőgazdasági kistermelők és ültetvénymunkások életminőségének romlása.

A banán esetében a felvásárló sokkal inkább befolyásolja a termék árát, mint az eladó (termelő). Érdekes tény, hogy Németországban, ahol jobban koncentrálódtak az áruházláncok, a banán bolti ára átlagosan 30%-kal kevesebb, mint Franciaországban vagy Olaszországban. 2013-ban például a német árak 1,2-1,3 euró között mozogtak kilónként, míg Olaszországban 1,9, Franciaországban 1,8 euró körül kértek egy kiló banánért. Ez akkori átlagárfolyamon számolva kb. 350-410, illetve 560 és 530 forint. A magyar árak is inkább a német színvonalat követték, 2012-2013-ban 358-400 forint körül mozgott az átlagár. A németországi sokkal alacsonyabb ár oka a német áruházláncok árazási szokásaiban keresendő – állítják a kutatást készítő szervezetek.

Fair trade banán Magyarországon
Magyarországon egyelőre kevés helyen vásárolhatunk fair trade banánt, és ennek az ára 780 és 1190 forint között mozog kilónként, ami két-háromszorosa a „sima” bolti banán árának.

nyomott áron a magyar banán - "a legkisebb is számít"nyomott áron a magyar banán – "a legkisebb is számít"

 

Míg korábban a nemzetközi gyümölcscégek (Dole, Chiquita) határozták meg az árakat, az ipar mostanra az "Aldi ár"-ra hagyatkozik. Korábban a nagy nemzetközi cégek (egyébként nem túl magas) nagykereskedelmi ára hagyott némi mozgásteret a pozitív társadalmi fejlődés lehetőségére. Ezzel szemben a mai agresszív felvásárlói árpolitika csak tovább rontja a banániparban tapasztalható kizsákmányolást és az emberi jogok megsértését. Minden alacsony áron elérhető banán mögött éhezők és kizsákmányoltak ezrei lehetnek, és a két jelenség között a hatás szinte ok-okozati.

Tovább:  A termelőknek 86 forintot sem fizetnek, mi 400-ért se vesszük

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás