A rovat kizárólagos támogatója

Egy évtizedes terv után most végre megalakult Magyarországon az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fóruma, a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC). Vajon mennyire lesz kíváncsi szakmai véleményeire a politika?

2021.február 23-án délután mutatkozott be egy internetes sajtóbeszélgetésen a HuPCC. Az Egyesület célja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait tudományos értékelő jelentésekben összegezze. A testület fő célja a pontos helyzet-, és jövőkép bemutatása a tudományos ismeretek alapján. Tevékenységének alapja az elkötelezettség, a közösségi részvétel, és együttműködés, a tudományosan megalapozott független és elfogulatlan álláspont, a szakmai szempontok sokféleségének tisztelete.
A HuPCC tudományos értékelésének célja a kormányzati szféra (állami, megyei és települési), valamint egyéb szereplők (pl. üzleti szféra, intézmények, civil szféra) döntéshozóinak tájékoztatása az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredményekről, mind az előrejelzések, hatások, alkalmazkodás, mind a mérséklés terén.

A HuPCC a munkáját és fő tevékenységeit az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) nemzetközi szervezet tevékenységével összhangban végzi, melyek
• az IPCC jelentéseinek mintájára készült Nemzeti Értékelő Jelentések rendszeres elkészítése,
• az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos és aktuális altémákban különjelentések készítése,
• az éghajlatváltozással kapcsolatos magyar tudományos élet és kutatói közösség összefogása,
• a Magyarországon éghajlatváltozással foglalkozó kutatók és tudományos eredmények a feltérképezése.

A Testület február 23-i bemutatkozó sajtóbeszélgetését  Hornyik Anna vezette.
Podcastunkban  – a rövidített, szerkesztett változatban megszólal:

Ürge-Vorsatz Diana egyetemi tanár, a Nobel Békedíjas IPCC III. munkacsoportjának alelnöke,
Dr. Gál Tamás egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem TTIK, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékvezető helyettese,
Dr. Szekér László okl. építészmérnök MSc, vezető tervező, CEPHD.

Amiről szó esik:

  1. Miért fontos a HuPCC?
  2. Miért/mitől sikeres az IPCC? Hogyan kapcsolódik a HuPCC nagy IPCC-hez?
  3. Hogyan jött létre?
  4. Tervezett konferencia – mitől különleges? Kiket várnak? Mitől egyedülálló?

A HuPCC jelenleg az Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia megrendezését szervezi, melyre április 12 – 15. között kerül sor.  Ennek célja, többek között, hogy feltérképezze a hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó kutatókat és kutatásokat, fórumot biztosítson az országban éghajlatváltozással foglalkozó szakmai közösség megismerésére, és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is.
Az éghajlatváltozással foglalkozó tapasztalt és pályakezdő kutatók, doktoranduszok jelentkezését várják 2021. március 7-ig. 

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek