Hirdetés

Több ezer rendezvény szervezésével első alkalommal tartják meg október 24-én az Éghajlatvédelmi Világnapot, hogy felhívják a figyelmet bolygónk sebezhetőségére, a klímaváltozás lassításának fontosságára. Budapesten rendezik az első éjszakai Klímafürdőt.

Az ötlet a 350.org nevű nemzetközi klímavédelmi mozgalomtól származik, amelyet az amerikai Bill McKibben környezetvédő és író hozott létre 2008 márciusában, hogy cselekvésre ösztönözze a Földünk jövőjéért tenni akaró embereket. A mozgalom nevében szereplő 350-es szám az atmoszféra biztonságos szén-dioxid-szintjét jelzi. Először James Hansen amerikai klimatológus számította ki ezt a biztonsági határértéket, azóta további tudományos kutatások bizonyították, hogy a veszélyes éghajlatváltozás elkerülése érdekében az üvegházhatást okozó gázok szintjét 350 ppm CO2 (azaz egymillió részecskényi levegőből 350 szén-dioxid) egyenértéken kell stabilizálni. Mára ez az érték elérte a 390-et, s az éghajlatváltozás negatív hatásaival naponta találkozhatunk hőséghullámok, árvizek, tengerszint-emelkedés, szárazság, gleccserek olvadása, hirtelen időjárás-változások, tomboló viharok képében.

A világméretű megmozdulás egy-egy szimbolikus jelentőségű helyen összegyűlt résztvevőiről és az emberiség jövőjét jelképező 350-es számról készült fotókat és filmeket feltöltik a 350.org honlapjára, s a világ minden tájáról összegyűlt anyagot a sajtó és a politikai döntéshozók elé tárják, hogy ezzel fejezzék ki az emberek klímavédelem melletti elkötelezettségét és egységes kiállását.

Az akciónapot – globális jelentőségét erősítendő – egy napra hirdették meg a világ 192 országában ünnepelt ENSZ-nappal. Megrendezésével befolyásolni szeretnék a klímakérdésekben illetékes politikusokat, hogy a fenyegető katasztrófa súlyosságához mérten hozzák meg döntéseiket, különös tekintettel az ENSZ-tagállamok decemberi koppenhágai klímakonferenciájára, ahol aláírják az új nemzetközi klímaegyezményt. Az új megállapodásnak, amely a 2012-ben lejáró kiotói szerződés helyébe lép, több évtizedre meg kell határoznia az éghajlat védelme érdekében teendő hatékony és mindenkire kötelező érvényű lépéseket, köztük az üvegházhatású gázok drasztikus mértékű csökkentését.

 


Magyarországon 12 darab 350-es akció lesz Győrtől Nyíregyházáig. A legnagyobb hazai rendezvény és egyben a világ egyik leglátványosabb eseménye Budapesten lesz: a Klímafürdő október 24-én szombaton a budapesti Széchenyi Fürdőben 22:00 órától 03:00 óráig tart. Az éjszakai Klímafürdő egy nagyszabású buli, amely filmforgatással kezdődik: az emberek áradata elárasztja a Széchenyi Fürdőt és a víz tetején ott lebeg a megoldás: a 350-es szám. Aki ezt megrendezi: Herendi Gábor (a Valami Amerika rendezője).

Lesznek még sellők, jegesmedvék, zenekarok, Szőke András és barátai ingyen masszázst adnak, lesz szén-dioxid-mérés és a buli károsanyag-kibocsátását hivatalosan is megváltjuk a végén.
Házigazda: Novák Péter
Zene: Nem Juci, Romanek Airlines , Tom Noize
Az eseményen részt vesz az Ausztráliából Koppenhágába kerékpározó Földkerülő Kim Nguyen is, aki két napja érkezett Magyarországra.

További információk az eseménnyel kapcsolatban: Varga Judit 06 20/4240472. A helyszínen csak a regisztrált újságírókat tudjuk fogadni.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás