A rovat kizárólagos támogatója

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület által elindított Ecotópia Klub második találkozóján Domschitz Mátyás vezetésével szembesülhettek a résztvevők azzal a ténnyel, hogy az egyes személyek által az unokák számára megálmodott jövőkép legfőbb elemeiben közös.

Az Ecotopia Klubba látogatók jövőképe nagyban hasonlított nem csak egymás, de egy korábbi átfogó kutatásban résztvevők jövő képeire is.

A Domschitz Mátyás által vezetett találkozón a résztvevők több tématerületre kiterjedő részletességgel vizsgálták azt a jövőképet, melyet saját unokáik számára álmodtak meg az Ecotópia Klub legutóbbi találkozóján. Ezen területek magukba foglalták az emberi viszonyok helyzetét, a közösségi lét színterét, a társadalmi viszonyokat, a kultúra kérdéskörét, a megálmodott környezet főbb jellemzőit, az anyagi, tárgyi feltételeket, a nevelés és oktatás rendszerét. Az egyes tématerületekre részletekig kiterjedő egyéni jövőképek azonban feltűnően sok közös elemet tartalmaztak, és inkább kiegészítették egymást, mintsem ellentmondóak lettek volna bármilyen apró kérdésben is.

És milyen az az ideális jövőkép, ami talán mindannyiunkban lakozik?

A közösségi élet terén unokáinknak valódi kiscsoportos emberi léptékű közösséget álmodunk meg, melyben alkotói személyes kapcsolatok vannak. A közösségekben működik a szolidaritás, és a pénz helyett az emberekre fordított idő szerepel értékként. Nincsenek szegények és gazdagok, az arany középút adott az emberek számára. Az erős családokban több generáció él együtt, és jut elég idő a gyerekek nevelésére is. A vágyott közösségek önellátó kis átlátható közösség képét mutatják, mely sok más közösséggel tartja a kapcsolatot. A falusias jövő a természethez való közelséget is jelenti. A természet jó állapotú, melyet az emberek nagy odafigyeléssel kímélnek is.

Unokáink önkormányzó társadalmában újfajta politika működik, melyben a köz szolgálói valóban a közt szolgálják. Általánosságban kevés hatalom van, de ez jelen van a kisebb közösségekben, amelyek önmagukat kormányozzák. Az állam szerepe kisebb, kivonul onnan, ahonnan kivonulhat. Nincsenek a mai értelemben vett kormányok, az emberekben elégséges és valós információik vannak a köz ügyiről és ez alapján közösségeikben vagy képviselőiken keresztül valódi alternatívák közül bölcs döntéseket hoznak. A szolgáltató közigazgatás tudja, miért hozták létre, kinek a szolgálatában áll. A nemzetek közötti viszonyok erőszakmentesek, nincs szükség hadseregre. A sokféle kultúra, sokféle közösség békésen él együtt a világban.

Az unokáinknak álmodott világban magasabb az emberek tudása, műveltsége. Fontos ugyan a speciális tudás is, de vele egyenértékű az integrált, holisztikus szemléletű tudás, melynek köszönhetően tevékenységeiket jobban átgondolják, és nagyon tudatosan csinálják dolgaikat. A tudáshoz való hozzáférésben is nagyobb egyenlőség van, melyben a helyi elérhetőségi és anyagi feltételek is jobbak. Unokánk akar tanulni, műveltségi alapjai magasak, tanulása nem csak ismeretek felhalmozását jelenti, hanem a személyiség fejlődését is. Ebben a viágban az internet nem veszi át a nyomtatott szöveg szerepét, az olvasás, a nyomtatott könyvek szerepe, a könyvtár erős. Unokáink kultúrájában erős a közösségi kulturális formák szerepe, sok a zene, a tánc, a fesztivál, az emberek sok kulturális eseményen vesznek részt.

Anyagi javak kontra emberközpontúság viszonyában a számunkra ideális világban a nem anyagi javak, a tudás, a személyiség fejlődése, a spiritualitás, a kapcsolatok, a közösségek alakulása dominál. Ez nem fogyasztói társadalom, melyben mindenki annyit fogyaszt, amennyire szüksége van, és meg tudja különböztetni a tényleges szükségletet a felesleges fogyasztói javaktól. Dolgozni nem annyira a létfenntartásért fognak, hanem a munka, az alkotás a maguk gyönyörűségére történik. Az ember nem uralja a világot, hanem tisztelettel, alázattal együtt él vele.

Az unokáinknak kívánt világban egészséges a környezet, tiszták a vizek, dús a növényzet, vannak erdők, mezők, tavak, fű, fa, virág. Elfogadott érték a környezet védelme, tisztelik az életet. Az emberek sokat vannak a zöldben, sok időt töltenek kirándulással, úszással. Erősen környezettudatos szemléletben élnek az emberek harmóniában a természettel, egészségesebben. A világ békés, nyugodt, biztonságos, több az odafigyelés, türelem. Az emberek optimisták, nyugodtak, barátságosak, segítőkészek.

Vajon ez a szép, mindannyiunkban lakozó jövőkép csak egy álom? Esetleg bizonyos elemei megvalósíthatók akár már most is? Legyen Ön is részese a folyamatnak, és jöjjön el az Ecotopia Klub következő találkozójára, amely 2009. január 12-én 17 órai kezdettel lesz a Csalán Egyesület új irodájában (Veszprém, Rákóczi F. u. 3.)

Kapcsolódó anyagok:

A Titanicon utazunk?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás