Hirdetés

A Járókelő.hu közterületi hibabejelentő oldal 10 évvel ezelőtt indult el lelkes civilek kezdeményezésére a Nemzetközi Visegrádi Alap finanszírozásának köszönhetően. A kezdeményezés célja az volt, hogy a fővárosban, majd később számos vidéki településen is lehetőségük legyen a helyi lakosoknak és a városhasználóknak a közterületen tapasztalt hibákat az illetékesek számára jelezni. Időközben egyesületté alakultak, és már a fenntartható városok kialakításáért is dolgoznak.

Az ötletet a szlovák Odkaz pre starostu oldal adta, ami magyarul annyit tesz: Levél a polgármesternek.  A Járókelő.hu egy olyan online, publikus felület, ahol az állampolgárok az őket zavaró közterületi problémákat tudják jelezni az illetékes önkormányzatoknak, közszolgáltatóknak és egyéb szervezeteknek anélkül, hogy hosszasan kellene keresgélniük, kihez forduljanak. A városok minél nagyobbak, annál bonyolultabb szervezeti rendszerben működnek, s gyakran nem egyértelmű, hogy milyen hibát kinek érdemes jelezni. Sokan gondolják még mindig azt, hogy elsősorban az önkormányzatot érdemes megszólítani, pedig egy nagyvárosban különböző szolgáltatók vannak, akik a világításért, a hulladék elszállításáért, a közösségi közlekedési infrastruktúráért vagy éppen az utak állapotáért felelnek.

A Járókelő abban segít, hogy idő- és energiahatékony legyen az ügyintézés, hogy a hivatalok ne terhelődjenek a nem hozzájuk tartozó ügyekkel, a hibajelzések minél rövidebb idő alatt a megfelelő illetékeshez kerüljenek. Ezenkívül a bejelentőt is megkíméli attól, hogy a weben, kerületi csoportokban vagy más felületeken nyomozzon, kihez is kell fordulnia, hiszen a civil szervezet önkéntesei 24 órán belül továbbítják a panaszokat, kéréseket a megfelelő helyre. Ebben 10 évnyi tapasztalat és számos adatbázis segíti őket, s természetesen akkor sem adják fel, ha az ügy bonyolult, több illetékest érint vagy hosszadalmas az ügyintézés. Mivel a levelezések nyilvánosak, mindenki számára látható, követhető, hogy mi történik, ki a felelős, az illetékesek hogyan végzik a dolgukat, hogyan válaszolnak, s nemcsak a bejelentőnek és az ügy gazdájának van lehetősége kommunikálni a felületen, hanem bárkinek, aki szintén érintett, akinek esetleg plusz információja van.

a járókelő csapata

Az elindulás óta több mint 110 ezer bejelentés érkezett a Járókelő.hu-ra, évente kb. 6-7 ezer közterületi hiba oldódik meg az oldal segítségével, közel 30 ezren használják a felületet, Budapesten kívül 22 vidéki településen működik az ingyenes szolgáltatás, a szervezet több mint 100 önkéntes kitartó és folyamatos munkája révén működik és több mint 500 illetékessel tartják a kapcsolatot országszerte.

A Járókelő azonban mára már nemcsak egy hibabejelentő oldal, hanem egy színes, népes közösség, melynek tagjai azért dolgoznak, hogy a városi környezet szebb, tisztább, biztonságosabb, fenntarthatóbb, élhetőbb, egészségesebb és emberközpontú legyen. A csapat idei célkitűzése, hogy minél nagyobb körben megismertesse az Egészséges utcák elképzelést, ami egy városi közterület- és közlekedésfejlesztési irányelv, középpontjában pedig az emberek egészségi állapotának és életminőségének javítása áll. A napokban a Blaha Lujza téri 4-6-os villamosmegállóban jelent meg a koncepciót hirdető interaktív plakát, amelyen keresztül szavazhatnak is az arra járók.

A Járókelő csapatának munkáját az elmúlt tíz évben Invitech InnoMax Díjjal, SozialMarie díjjal, Vodafone Digitális Díjjal és idén Pro Urbe Budapest díjjal is jutalmazták.

A Járókelő az első kerek évfordulója alkalmából ingyenes városi sétákra és Budapest élete, működése szempontjából fontos üzemek (FKF Hulladékhasznosító mű, FŐKERT Komposzttelep, FCSM Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep) látogatására invitálja az érdeklődőket, akik így bepillantást nyerhetnek a város “kulisszák mögötti” világába, a vezetett túrákon pedig a Járókelő szemüvegén keresztül fürkészhetik a városi tereket a résztvevők. A programok eventjeit és a regisztrációs linkeket a Járókelő Facebook-oldalán lehet megtalálni.

Születésnapi események:

FKF Hulladékhasznosító mű – üzemlátogatás: https://bit.ly/hulladekhasznosito

FŐKERT Komposzttelep – üzemlátogatás: https://bit.ly/komposztalotelep

FCSM Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep – üzemlátogatás: https://bit.ly/szennyviztisztito

Egészséges utcák a gyakorlatban – városi séta Terézvárosban: https://bit.ly/terezvarosseta

Járókelő weboldal

Járókelő Facebook-oldal

Járókelő Instagram-oldal

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás