A rovat kizárólagos támogatója

A Humusz Szövetség új környezetvédelmi programja a gyártókat – akik termelésében, működésében maradékok keletkeznek – és a felesleget felhasználni tudó pedagógusokat, kreatív szakkör vezetőket, upcycling művészeket köti össze. Hogy kevesebb legyen a hulladék…

Az országos hálózatban működő civil szervezet "Egy hely, ahol a maradék új értelmet nyer!" szlogennel indítja útjára legújabb, "Maradékbazár" néven futó programját.

A Maradékbazár hidat alkot a vállalatok és az adományfogadók közt. A kezdeményezés célja, hogy a termelés és a mindennapi működés során keletkező – bizonyos fajta – anyagmaradékokat, melyek jelenleg hulladéklerakóra vagy szemétégetőbe kerülnek, olyan oktatási intézményekhez, kézműves csoportokhoz irányítsa át, melyek kreatívan újrahasznosítják, tovább használják a kapott anyagokat.  

Az Egyesült Királyságban működő scrapstore-ok néhány képen bemutatva:

scrapstore scrapstore galéria scrapstore anyagmaradékokscrapstore életkép

A programhoz csatlakozó gyártók egyrészt csökkenthetik a náluk képződő hulladék mennyiségét (kevesebb hulladék elszállítatása, ártalmatlanítása ráadásul kevesebb kiadással is jár); másrészt úgy adományozhatnak, hogy az nem jelent számukra anyagi többletkiadást vagy forráselvonást. Az ilyen kezdeményezések angolszász országokban már évtizedek óta nagy sikerrel működnek “scrapstore” néven. A Humusz Szövetség Magyarországon most elsőként indít el hasonló programot, egyelőre online felületen.

Felajánlóként azon vállalatok jelentkezését várják, melyek termelésében rendszeresen – nem veszélyes, nem szennyezett, egészségre ártalmatlan – maradékok keletkeznek, s ezeket szívesen felajánlanak további hasznosításra.

Adományfogadóként olyan oktatási intézmények és magánszemélyek – művészek, kreatív körök – jelentkezését várják, akik a különféle anyagmaradékokat (textil, műanyag, fém, stb.) fel tudják használni tevékenységükhöz.

A program remélhetőleg számos szimpatizánsra talál, hiszen nagyszerű lehetőséget biztosít a hulladékképződés megelőzésére, a környezeti szemléletformálásra; ráadásul olyan intézmények, szerveződések munkáját is támogatja, melyek számára a tárgyi adomány segítséget jelent a mindennapos működésben.

A program keretén belül a Humusz 2016. március 24-én tárgyi adományozási továbbképzést szervez CSR-ral, kommunikációval foglalkozó szakemberek számára. A képzésen körbejárják a tárgyi adományozás jogi hátterét és lehetőségeit, gazdasági szakember segítségével számszerűsítik az adományozás eme formáját, valamint már működő jó gyakorlatokat mutatnak be.

További információk a Humusz Szövetség honlapján olvashatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás