A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: MTI/ZHVG

A Sajó szlovákiai szakaszán a víz vastartalma tizenkétszeresen meghaladta a határértéket. Az állami Ércbánya-vállalatnak kell előállnia a megoldással a víztisztításra.

A Sajó szlovákiai szakaszán történt szennyeződést vizsgáló szlovák környezetvédelmi felügyelet (SIZP) elrendelte, hogy a szlovák állami Ércbánya-vállalatnak egy héten belül megoldást kell találnia a folyóba szivárgó szennyeződés kiszűrésére – jelentette tegnap a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák hatóság közlésére hivatkozva.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, Orosz Örs Nyitra megyei képviselő, felvidéki jogvédő aktivista hívta fel arra először a figyelmet, hogy szennyezett víz folyik a Sajóba. Az ügyben indult vizsgálat során kiderült, hogy a szennyeződést az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából a folyóba kerülő szennyezett víz okozza – írta a szlovák hírügynökség.

Az ügyben vizsgálatot indított a szlovák környezetvédelmi felügyelet, amely miután a héten helyszíni szemlét tartott a folyó érintett szakaszán elrendelte, hogy az állami Ércbánya-vállalat egy héten belül álljon elő a Sajóba folyó bányavíz tisztítására vonatkozó műszaki megoldással, valamint ez alatt az idő alatt folyamatosan biztosítsa a víz összetételének elemzését.

A szennyeződés miatt a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által végzett vízvizsgálat kiderítette, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán a víz vastartalma tizenkétszeresen meghaladta, a felszíni vizekben 2 milligramm per literben meghatározott határértéket, továbbá a vízben más fémek – főként a mangán és a nikkel – értékei is magasabbak a megengedettnél. Orosz ugyanakkor szombaton arra hívta fel a figyelmet, hogy a szennyvízben mért Arzén 187-szer nagyobb értéket mutat, mint a Szlovákiában megengedett mennyiség, és 2600-szor többet a Sajó tiszta vizénél. A folyóba keveredve, felhígulva pedig 21-szer magasabb értéket produkál, mint a szennyezés előtti állapot.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdai közlése szerint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyezőanyagok pontos meghatározására a határszelvény térségében, Sajópüspökinél. Vizsgálatuk szerint a magyarországi folyószakaszon a vízből mért toxikus fémek mennyisége mind határérték alatt van.

A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, majd csődbe került. A szlovák állami Ércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság, a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek, így az „elengedhetetlenül szükséges” intézkedéseket maga az Ércbánya-vállalat végezte el még 2012-ben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek