Hirdetés

Az összes húsevőre – így a legkisebb menyéttől kezdve egészen az óriási medvékig igaz, hogy saját testsúlyuk egyetlen kilogrammjának fenntartásához száztizenegy kilogrammnyi áldozatra van szükségük. A felfedezés sokat segíthet a kihalófélben lévő ragadozók megmentésében, mivel a környezetvédők így pontosabban ki tudják számolni, hogy az adott állatnak van-e elegendő táplálékforrása.

Chris Carbone, a londoni Állattani Intézet munkatársa, és John Gittleman, a Virginia Egyetemtől akkor fedezte fel ezt a szabályt, amikor 25 húsevő faj populációjának sűrűségét összevetették az áldozataik populációjának sűrűségével.

A ragadozók és áldozataik kiválasztásakor nem vették figyelembe azok táplálkozási és viselkedési szokásait: a kutatásban ugyanúgy szerepelnek a többnyire kukacokat fogyasztó borzok, mint a fürge antilopokra vadászó nagymacskák. A legkisebb megvizsgált húsevő a mindössze 140 grammos apró menyét, a legnagyobb a 310 kilogrammos jegesmedve volt. A tudósok kiderítették, hogy ahol a húsevő-áldozat arány jóval 1/111 alá esik, ott nagy valószínűséggel valamilyen más tényezőt, például a klíma változását vagy a csökkenő életteret kell okolni az alacsonyan maradó példányszám miatt.
Carbone számára nagy meglepetést okozott, hogy a különböző emlős ragadozókra ugyanaz a szabály érvényes. Szerinte más ragadozók, például a hüllők esetében is hasonló következtetéseket lehet levonni.

Eddig a legtöbb modell azt feltételezte, hogy nem a források korlátoznak, hanem a beszerzésük mértéke, mondta Pablo Marquet, a Chilei Katolikus Egyetem ökológusa. – „Ez azonban megmutatja, hogy valójában a rendelkezésre álló források számítanak.” Ez azt is jelenti, hogy a globális biológiai minták csak az adott populáció nagyságáról és a táplálkozásról szóló információkkal együtt érvényesek, tette hozzá Marquet. – „Néhány kutató ugyanis nem veszi figyelembe a helyi tudást, és abban reménykedik, hogy átlagolással teljes képet kaphat.”

Carbone először a szumátrai tigris megmentésére szeretné felhasználni a modellt. Ezek a tigrisek olajpálma ültetvények között élnek, és többnyire vaddisznókat fogyasztanak. A disznópopuláció súlyának felbecslésével ki tudják számolni, hogy azok körülbelül mennyi tigrist tudnak eltartani.
Forrás: www.stop.hu/jovonezo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás